Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Η χώρα έχει τα ταμειακά διαθέσιμα να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας, είπε ο πρωθυπουργός και παράλληλα τόνισε ότι κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει έως το τέλος του έτους.

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

«Το πρόγραμμα “Γέφυρα”, μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό, να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά, πριν τα δάνειά τους κοκκινίσουν», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν θα γίνει καμία έξωση» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το νέο στεγαστικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο μέλλον και «έχουμε ένα ιδιαίτερο νοιάξιμο για την πρώτη κατοικία», υπενθυμίζοντας ότι τη λήξη της προστασίας την είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους.

Κίνητρα για νέες επενδύσεις

Για να καταπολεμηθεί η ανεργία, είναι “πολύ ακριβή” η φορολόγηση της εργασίας υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική.

«Κυνηγάμε πάρα πολύ την αντιμετώπιση της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδυτικά κίνητρα, όπως αυτά που εξήγγειλε χθες για την ενίσχυση νέων επενδύσεων. «Μακάρι το ενδιαφέρον των προσλήψεων να υπερβεί τις 100.000», κατέληξε.

«Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα, δεν είχαμε την πολυτέλεια να πετάξουμε έσοδα

Για τον άνοιγμα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε:  «Αν κάποιοι έκαναν την εισήγηση ότι έπρεπε να μείνουμε διαρκώς στα σπίτια μας χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα ας βγουν να το πουν ή ας το έλεγαν τότε».

«Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα» και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις ανταγωνιστικές μας χώρες δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την “άυλη υπεραξία” που πήρε το κράτος.

«Δεν είχαμε την πολυτέλεια» να πετάξουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ έπρεπε να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους του κλάδου, ανέφερε.

«Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας», εξήγησε αναφορικά με την έξοδο από το πρώτο κύμα, μιλώντας για την ανάγκη αυτοκριτικής από όλους.

«Έχουμε πια ένα μενού επιλογών που μας επιτρέπει να κινηθούμε για το που έχουμε συμπτώματα και έχουμε μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση. Πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος βασίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «βεβαίως είμαι φιλελεύθερος αλλά ποιος σας είπε ότι οι φιλελεύθεροι δεν πιστεύουν σε ένα αποτελεσματικό κράτος, ιδίως σε περιόδους κρίσης;», διαχωρίζοντάς το από ένα «πλαδαρό κράτος».

«Έχουμε καινούρια όπλα» απάντησε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τα νέα γρήγορα τεστ, εξαίροντας για άλλη μια φορά το ρόλο του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ. «Σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι» τόνισε και προανήγγειλε την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη

Αναφερθείς στις λιγνιτικές μονάδες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή.

Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.