Ελλάδα

Υπ. Υγείας: Αυστηροί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων στα καταστήματα εστίασης (Εγκύκλιος)

 • newsroom


Ζητείται να ελεγχθούν και συγκεκριμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών

Να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στα καταστήματα εστίασης, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, επισημαίνει την ανάγκη να ελεγχθούν και συγκεκριμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών, οι οποίες συνεργάζονται με επιχειρήσεις εστίασης.

Oι Υγειονομικές Αρχές καλούνται, επίσης, να ενημερώνουν τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τρέχοντα κάθε φορά αυξημένα μέτρα Υγιεινής και τα κρίσιμα σημεία αυτοελέγχου.

Οι υγειονομικά υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί τόσο σε ατομικό επίπεδο υγιεινής των υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής μέτρων όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης είναι τα εξής:

 • Πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, Μέσα Ατομικής Προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή
  γαντιών, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ, διενέργεια διαγνωστικού αυτοελέγχου νόσησης, (self test) και την έγκαιρη γνωστοποίηση αυτού στην σχετική πλατφόρμα των αποτελεσμάτων.
 • Τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.
 • Τήρηση καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου της επιχείρησης (απορρίμματα, στάσιμα νερά).
 • Αναπνευστική Υγιεινή (βήχας–πτέρνισμα με κάλυψη του στόματος – μύτης με χαρτομάντηλο ή με το χέρι στο ύψος του αγκώνα).
 • Aπομάκρυνση όσων έχουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης covid-19 από τον εργασιακό χώρο και έλεγχός τους.
 • Σωστός αερισμός των χώρων εργασίας.
 • Πιστή τήρηση των μέτρων σχετικά με τις αποστάσεις τόσο μεταξύ των πελατών όσο και μεταξύ των εργαζομένων εντός του εργασιακού χώρου (παρασκευαστήρια).

Ζητείται, επίσης, πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή: από την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Υπαίθριοι χώροι

Τα μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο είναι τα εξής:

 • Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, δύνανται να λειτουργούν σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και μόνο με 6 εξυπηρετούμενα άτομα ανά τραπέζι, αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες χωρίς την αναπαραγωγή-χρήση μουσικής.
 • Η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης δεν δύναται να υπερβαίνει την μέγιστη δυναμικότητα τους, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας τους-γνωστοποίηση (πληρότητα στο 50% της δυναμικότητας της επιχείρησης επί της εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας και 40 % επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας.
 • Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων (take away) και των καθήμενων πελατών, καθώς και η τοποθέτηση -διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση.
 • Όσο οι πελάτες βρίσκονται σε αναμονή τραπεζιού πρέπει να φέρουν τις μάσκες τους.
 • Σε κάθε τραπέζι πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό χεριών.
 • Οι κατάλογοι των προσφερόμενων φαγητών πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση, καθώς επίσης να γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου όπου αυτό είναι εφικτό (ψηφιακό QR Menu ώστε οι πελάτες να ενημερώνονται για τα προϊόντα με ασφάλεια, χωρίς να έρθουν σε επαφή με έντυπο υλικό).
 • Τα τραπέζια μετά την αποχώρηση των πελατών πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.
 • Η χρήση μπαρ είναι δυνατή με την προϋπόθεση τα καθίσματα (σκαμπό) να τοποθετούνται ανά δυάδες και σε απόσταση 1,5 μέτρου η κάθε δυάδα.

Tα παραπάνω ισχύουν και για τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ των ξενοδοχείων και αεροδρομίων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, λειτουργούν τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, εφαρμόζοντας πάντα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν επιτρέπεται προς το παρόν, η διάθεση γευμάτων σε καθήμενους πελάτες σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια που λειτουργούν εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών, αεροδρομίων.

Εικονικά εστιατόρια

Με δεδομένο ότι, λόγω της πανδημίας, αυξήθηκε πάρα πολύ ο όγκος των διαδικτυακών παραγγελιών και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα “εικονικά εστιατόρια” που λειτουργούν αποκλειστικά ως κέντρα για on line παραγγελίες και παραγγελίες τροφοδοσίας (catering) έχοντας μόνο παρασκευαστήριο και όχι αίθουσα πελατών, συστήνεται αυτές οι επιχειρήσεις να αποτελούν προτεραιότητα για τις αρχές ελέγχου.

Σκοπός είναι να διαπιστώνεται η νομιμότητα λειτουργίας τους και να εξασφαλίζονται – αφενός οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής – και αφετέρου όλες οι διαδικασίες αυτοελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρονται συγκεκριμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών, στις οποίες γίνεται αναφορά των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων εστίασης.

Επισημαίνεται δε, ότι αν και διανύουμε ήδη την τρίτη φάση της πανδημίας από τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, η μετάδοση του ιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Για τον λόγο αυτό και παρά το γεγονός ότι οι χώροι εστίασης λειτουργούν σε υπαίθριους – ανοιχτούς χώρους, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσουν εστία μετάδοσης του ιού.

Διαβάστε ακόμα

Τα «πράσινα» projects των 21 δισ. δολαρίων που αλλάζουν την Ελλάδα

O Rafa Nadal μιλά για το Sani Resort στη Χαλκιδική (vid)

Ψώνισε ρούχα δοκιμάζοντάς τα με το προσωπικό σου…avatar – Η «έξυπνη» φοιτητική ιδέα για online αγορές