Αποφασισμένη να «τρέξει» τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, παρά τις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί στην κοινωνία και την οικονομία η υγειονομική κρίση, εμφανίζεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάζοντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ένα νέο νομοσχέδιο, που υιοθετεί σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική και χωροταξική πολιτική της χώρας.

Το νέο πολυνομοσχέδιο που είναι προϊόν εντατικής δουλειάς του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και των συνεργατών του αναμένεται να βγει σε διαβούλευση μετά τις 20 Μαΐου με στόχο να έχει ψηφιστεί περί τα τέλη Ιουνίου.

Πρόκειται για την δεύτερη νομοθετική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που υλοποιεί το υπουργείο αφού αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει και σειρά παρεμβάσεων για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ.

Με το νέο σχέδιο νόμο, που παρουσιάζεται σήμερα, το ΥΠΕΝ κάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χωρικό σχεδιασμό της χώρας με σημαντικές παρεμβάσεις στην επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω της ταχείας εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων.

Στόχος είναι να αποκτήσει σταδιακά όλη η χώρα σχέδια πόλης μέσα στην επόμενη εξαετία. Όπως δήλωσε και χθες στην βουλή ο κ. Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που φέρνει η ρύθμιση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τώρα λόγω και της πανδημίας η χώρα έχει ανάγκη από ένα ευέλικτο αδειοδοτικό πλαίσιο που θα διευκολύνει και δεν θα αποτρέπει τους επενδυτές.

Με τις αλλαγές αυτές έρχονται σημαντικές ανατροπές και στην εκτός σχεδίου δόμηση κυρίως με την κατάργηση των διαχρονικών παρεκκλίσεων ενώ επιταχύνεται η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων με στόχο την κάλυψη όλη της χώρας με χρήσεις γης.

Σήμερα μόλις το 20% της χώρας διαθέτει πολεοδομικό σχεδιασμό και ο νέος στόχος είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας να καλυφθεί πάνω από το μισό της χώρας ώστε την επόμενη 6ετία να φτάσει το 90%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις νέες διατάξεις του νόμου, θα καταργηθούν οι πολύ μικρές αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές (σήμερα δομούνται κτίσματα ακόμη και 750 τ.μ ή 1.500 τ.μ έναντι των 4.000 τ.μ που είναι το όριο της αρτιότητας).

Επίσης θα προβλέπονται διατάξεις με τις οποίες θα διπλασιάζεται στα 8 στρέμματα (από 4 ) η αρτιότητα σε ξενοδοχεία για εκτός σχεδίου οικόπεδα. Παράλληλα θα προβλέπει μείωση στον συντελεστή δόμησης για τα ξενοδοχεία που χτίζονται σε εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και αύξηση για τις τουριστικές εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων αναπτύξεων όπως είναι η ΠΟΤΑ από 0,2 σε 0,3.

Κίνητρα πολεοδομικού χαρακτήρα με έξτρα συντελεστή, θα δίνονται και για όσους επιλέγουν δόμηση με περιβαλλοντικά κριτήρια (ενεργειακή εξοικονόμηση, ανακύκλωση, εγκαταστάσεις ΑΠΕ).

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την απλούστευση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, την μεταφορά συντελεστή δόμησης αλλά και την Τράπεζα Γης, δύο εργαλεία που είχαν θεσπιστεί  και από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστούν.