Ελλάδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός- «ασπίδα» απέναντι στην «Ομικρον» για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

  • newsroom


Στο ευρωπαϊκό κύμα αντεπίθεσης απέναντι στην επέλαση της «Ομικρον» και η Αθήνα - Τίτλοι τέλους στη συζήτηση για lockdown

Με μια κίνηση υπέρβασης απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης» της πανδημίας στη χώρα λόγω της παραδοσιακής χαλάρωσης κατά τις ημέρες των γιορτών, ανακοινώνοντας χθες τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο στίχος του Ελύτη «κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά» φαίνεται πως αποτυπώνει το σκεπτικό της τολμηρής κίνησης από πλευράς του Πρωθυπουργού, η οποία αποσκοπεί στο να ανακόψει δραστικά την περαιτέρω μετάδοση του ιού, αλλά και να ανακουφίσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο από τα μέσα του προηγούμενου μήνα οδεύει «στα κόκκινα». Ακόμη, ωστόσο, και αν η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ελλάδα κινείται «στοχευμένα» προς την κατεύθυνση της ηλικιακής ομάδας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή των πολιτών άνω των 60 ετών, εντούτοις δεν υπήρξε μια εύκολη απόφαση ούτε για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε εξομολογητικό τόνο δήλωσε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι τον «βασάνισε προσωπικά», παρότι με αυτήν την «πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», όπως τόνισε.

Τίτλοι τέλους στο lockdown

 Η ανάγκη, όμως, να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος λόγω και της ανάδυσης της -αχαρτογράφητης προσώρας- παραλλαγής «Όμικρον» στην παγκόσμια σφαίρα ώθησε το Μέγαρο Μαξίμου στο να κόψει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον «Γόρδιο Δεσμό» του τέταρτου πανδημικού κύματος, κορυφώνοντας πλέον τη δέσμη μέτρων που είχαν ληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Ταυτόχρονα, η χθεσινή απόφαση τερματίζει την υφέρπουσα συζήτηση περί επιβολής νέου lockdown, καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης οικοδομείται σταθερά σε τέσσερις πυλώνες: εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. «Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, παρότι προέβλεψε για την παραλλαγή «Όμικρον» ότι «αργά γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της» και στην Ελλάδα.

Χαμηλή προσέλευση

Προηγουμένως, η στατιστική ανάλυση των εμβολιαστικών δεδομένων έγειρε την κυβερνητική πλάστιγγα υπέρ της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφού το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε χαμηλή προσέλευση των πολιτών -άνω των 60 ετών- στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Μητσοτάκης «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου» σημειώνοντας μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση στον εμβολιαστικό ρυθμό σε σχέση με άλλες, ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr