Το Υπουργείο Υγείας με τη νέα μεταρρύθμιση για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού καθιερώνει προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας. Μετασχηματίζει το «μοντέλο» της υπηρεσίας υπαίθρου των αποφοίτων γιατρών και δίνει οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς αλλά και για τον επαναπατρισμό γιατρών από Κύπρο και Βρετανία για να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων και των γενικών γιατρών που παραμένει χαμηλός στη χώρα μας.

Τη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε Συνέντευξη Τύπου. Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι τριπλός: Να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να καλυφθεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός με Προσωπικό Γιατρό και να κρατήσει η χώρα τους γιατρούς της, χωρίς να επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό που χάνει. Είδαμε μετά την πανδημία να συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Προκηρύσσουμε θέσεις για προσλήψεις και καταλήγουν άγονες», σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς, γιατί είναι η τελευταία χώρα που επιλέγουν να εργαστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 6% των αποφοίτων ιατρικών σχολών στην Ελλάδα επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%.

Με τις προωθούμενες παρεμβάσεις το απαισιόδοξο σενάριο είναι να αυξηθεί το 6% μόλις στο 10%. Το ρεαλιστικό είναι να φτάσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όσο και το αισιόδοξο να ανέβει στο 35%.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr