Εγκρίθηκε τελικά από το ΚΑΣ η πρόταση της Αττικό Μετρό που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η πρόταση εγκρίθηκε με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία καθώς υπέρ αυτής ψήφισαν 13 μέλη του Συμβουλίου και κατά δύο, ενώ δύο μέλη αποχώρησαν. Η μια αποχώρηση έγινε από τον αρχαιολόγο Μανώλη Κορρέ, κατά του οποίου είχε ασκηθεί ένσταση από την Ενωση Ελληνων Αρχαιολόγων, η οποία απορρίφθηκε από το ΚΑΣ, ωστόσο, ο κ. Κορρές επέλεξε να μην ψηφίσει.

Ηταν μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 18:05 χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 08:30 το πρωί…

Η συζήτηση στη συνεδρίαση, μεγάλο μέρος της οποίας έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή της «Αττικό Μετρό», αφορούσε τις προηγούμενες μελέτες και κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν μελέτες κατασκευής η οριστικές μελέτες.

Έγινε αναφορά στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2015 – ειπώθηκε ότι η έγκριση αφορούσε πρόταση – καθώς και στην απόφαση του ΚΑΣ και στην ΥΠΑ του 2017 (αφορούσε προκαταρκτική μελέτη με κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων).

Η πρόταση της «Αττικό Μετρό» για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την εταιρεία κοστολογείται πολύ λιγότερο από τη λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων με χρονικό ορίζοντα το 2023 (έναντι του 2026 που προβλέπεται για την κατά χώραν επιλογή).