Συνεχίζονται στη Γενεύη οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί και όπως αναφέρουν πηγές της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζητούν θέματα που άπτονται του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, αλλά και θέματα οικονομίας και ΕΕ. Για το τελευταίο, στην συνάντηση, είναι παρών και ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος συμμετέχει ενεργά εδώ και καιρό στη διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η αποψινή συνάντηση, άρχισε με ενημέρωση από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για την απογευματινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για θέματα Διακυβέρνησης.

Το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης είχε συζητηθεί κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών οι οποίοι παρέπεμψαν πτυχές του για περαιτέρω συζήτηση στους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών που συνήλθαν υπό την προεδρία των δυο διαπραγματευτών.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συνάντησε ξεχωριστά τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί πριν από την έναρξη της επίσημης συνάντησης στο Παλάτι των Εθνών.

Εξάλλου συνάντηση με τους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ Enrique Carrol και Vincenso Cuzzo, αντίστοιχα, είχαν το απόγευμα για μιάμιση ώρα οι εμπειρογνώμονες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Περιουσιακό.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο κ. Έιντε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη διευκρίνισε ότι τις συνομιλίες στη Γενεύη της έχουν συγκαλέσει τα Ηνωμένα Έθνη και όχι οι δύο κοινότητες. Η διευκρίνιση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς είχε δημιουργηθεί σύγχυση από δήλωση του κ. Έιντε ο οποίος είχε πει ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν χρειαζόταν να προσκληθούν στις συνομιλίες αφού αυτοί τις διεξάγουν. Η αναφορά είχε να κάνει με την δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι έχει μεταβεί στη Γενεύη ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγή: protothema.gr