Παράθυρο νέας επικαιροποίησης των μέτρων αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας άνοιξε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η «καλπάζουσα» μετάλλαξη Δέλτα μεταβάλλει ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, ακόμη και με απόσταση ενός μόλις εικοσιτετραώρου. Ήδη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν χθες τα 2.938, ενώ το ιικό φορτίο έχει «χτυπήσει κόκκινο» στην Νότια Αθήνα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την Μύκονο, θέτοντας σε συναγερμό τους ειδικούς για το αποτύπωμα του πρώτου κύματος θερινών διακοπών στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέρα από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν τη λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις» εξήγησε σχετικά -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ισχυριζόμενη, μάλιστα, πως «τα σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή», παρότι αυτά απέχουν μόλις μια ανάσα από τα 3.000 ημερησίως. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή των επιστημόνων, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, δεν αποκλείεται να αιτηθεί της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλάζοντας εν κινήσει το πλαίσιο που έχει μόλις εξαγγελθεί, πριν στεγνώσει το μελάνι του.

Λαμβάνοντας, ακόμη, υπόψη ότι «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown», σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να λύσει μια πολυπαραγοντική εξίσωση λεπτής ισορροπίας μεταξύ τουρισμού, εθνικής οικονομίας και δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό, το ενδεχόμενο «κλιμακωτής προσέγγισης» που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς δεν απέκλεισε, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Πελώνη, τονίζοντας πως «όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος», ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Μια ραγδαία επιδείνωση, άλλωστε, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να ανοίξει κι άλλο η βεντάλια του υποχρεωτικού εμβολιασμού, περιλαμβάνοντας και εργαζόμενους σε καταστήματα εστίασης (λχ. σεφ και μάγειρες), αλλά και την εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα. Κληθείσα δε, να σχολιάσει το «προσκλητήριο εμβολιασμού» που απηύθυνε δημόσια ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «προφανώς είμαστε υπέρ, είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Η ρευστότητα που χαρακτηρίζει στην παρούσα φάση το πλέγμα των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα αντανακλάται και στον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, για τους οποίους «αυτό είναι το υγειονομικά σωστό να γίνει, αυτή τη στιγμή» σχολίασε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να τοποθετεί για τον απώτερο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους. Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας σχετικά με το αν θα υπάρξουν κυρώσεις στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε άλλη απόφαση πέρα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί» και πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές».

Παρά, ωστόσο, το υψηλό ποσοστό προσέλευσης των εκπαιδευτικών στα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο σύμφωνα με την κ. Κεραμέως ανέρχεται στο 73% , η υψηλή διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στις νεανικές ηλικίες φέρνει ένα βήμα εγγύτερα τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στους φοιτητές, όταν μάλιστα -σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας- «από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης», δηλαδή διά ζώσης διδασκαλία σε τάξεις και αμφιθέατρα. Πολύ περισσότερο, όταν από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους εφήβους ηλικίας 15-17, τη στιγμή που ο εμβολιασμός σε ηλικίες κάτω των 15 ετών είναι μια υπαρκτή συζήτηση που επανέρχεται μεταξύ των μελών της Επιτροπής από καιρού εις καιρόν, όπως περιέγραψε η κ. Κεραμέως.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Στο κλαμπ των «εθνικών πρωταθλητών» με €1,27 δισ. μέσα σε 4 μήνες

Ο Δουζόγλου γίνεται (επιτέλους) ξενοδόχος, η επίθεση στο υπουργείο, η… πανηγυρική συνεδρίαση της Εθνικής, ο Τσέχος (από τα παλιά) που θέλει τη μαρίνα και ο πλειστηριασμός… της ημέρας

Ρύθμιση «λάστιχο» για όλα τα χρέη της πανδημίας σε 36+36 μήνες εξόφλησης