Σε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid προχωρά η Κίνα, καθώς σήμερα Τετάρτη η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτείται η επίδειξη αρνητικού τεστ για να ταξιδέψει κανείς σε διάφορα τμήματα της χώρας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα εμποδίζονται πλέον η εργασία και η τοπική παραγωγή, παρά μόνο σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Μέσω του ιστότοπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας επισημοποιήθηκαν και μερικές άλλες αλλαγές στους ελέγχους για Covid, όπως το να επιτρέπεται σε περισσότερους ανθρώπους να περνούν την καραντίνα στα σπίτια τους.

Αρνητικά τεστ θα συνεχίσουν να απαιτούνται, ωστόσο, σε μέρη όπως οίκοι ευγηρίας, δημοτικά και γυμνάσια, καθώς και κλινικές.

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να «χαλαρώσει» την πολιτική της zero covid ελήφθη μετά από τις πρόσφατες πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των πολιτών κατά των μέτρων.

Στο Πεκίνο αποφασίστηκε ήδη ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και γραφεία χωρίς να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ, αν και η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει για την είσοδο σε ίντερνετ καφέ, σχολεία, μπαρ, κλειστά γυμναστήρια και γηροκομεία.

Όπως ανέφερε, πάντως, μιλώντας στο CNBC, ο Νταν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng China με έδρα τη Σαγκάη υπάρχουν πολλές ασυνέπειες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων και περιοχών της χώρας.

«Δεν γνωρίζουμε αν η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να συμβεί, στην πραγματικότητα, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, γιατί μπορούμε να δούμε ότι σε μικρότερες πόλεις, οι αλλαγές τους στο πλαίσιο των περιορισμών Covid εξακολουθούν να είναι πολύ πίσω συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει στο Πεκίνο και τη Σαγκάη».

Διαβάστε ακόμη:

Morgan Stanley: Πόσο στοιχίζουν οι προτάσεις της κυβέρνησης στα κέρδη των τραπεζών 

ΑΣΕΠ: Μπαράζ προσλήψεων από 15 δήμους της χώρας

Γιατί θα έχει αποτέλεσμα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο παρά τις απειλές της Μόσχας