Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι δεν αυξάνει μόνο τη θερμοκρασία του πλανήτη, αλλά και τα έντομα που βρίσκονται στο περιβάλλον και κατά συνέπεια επηρεάζουν τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας & Παρασιτολογίας – Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Νικόλαο Κουλούση, στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια έχουν «μεταναστεύσει» περισσότερα από 60 είδη εντόμων.

Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη χρήση εντομοκτόνων προκειμένου να καταπολεμήσει τα έντομα και τις επιπτώσεις που προκαλεί η παρουσία τους στον πρωτογενή τομέα.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να καταπολεμήσουμε τα έντομα με εντομοκτόνα, που από μόνα τους συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή και την επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του στη διημερίδα που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο η «Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον (Φυσικές Καταστροφές, Φυτική και Ζωική Παραγωγή, Ενιαία Υγεία)».

Τη διημερίδα διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επικαλούμενος πρόσφατες εργασίες, με τις οποίες επιχειρήθηκε η ποσοτικοποίηση των ενδεχόμενων επιδράσεων των εντόμων πάνω σε σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι, ο Νικόλαος  Κουλούσης τόνισε η επιπλέον άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα σημάνει «αύξηση απώλειας από έντομα κατά 59 εκατ. τόνους σιταριού, που αντιστοιχεί με όλη την παραγωγή των ΗΠΑ το 2017, αύξηση απώλειας κατά 92 εκατ. τόνων ρυζιού, ήτοι τα 3/4 της ετήσιας κατανάλωσης στην Κίνα και κατά 62 εκατ. τόνους καλαμποκιού, που αντιστοιχεί στο σύνολο της παραγωγής των Κένυας και Ουγκάντας το έτος».

Διευκρίνισε δε ότι τα προαναφερόμενα τρία είδη αφορούν στο 42% το καταναλωμένων θερμίδων από τον άνθρωπο και σημείωσε ότι οι προαναφερόμενες απώλειες θα είναι πρόσθετες και πιο έντονες στις εύκρατες χώρες.

Τα έντομα επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Κουλούση, τα τελευταία 20 χρόνια εισήλθαν στην Ελλάδα περισσότερα από 60 νέα είδη εντόμων, με τα 20 εξ αυτών να έχουν εξελιχτεί σε σοβαρούς εχθρούς «όχι μόνο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω αυτής», διευκρίνισε.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αναμένεται να μπουν στην Ελλάδα και άλλα έντομα, με το χειρότερο εξ αυτών να θεωρείται εκείνο που έκανε την εμφάνισή του στην Ιταλία το 2018 και μοιάζει με το δάκο ελιάς και τη μύγα της Μεσογείου, «με τη διαφορά ότι είναι πολύ χειρότερο, έχει μεγάλο καταστρεπτικό δυναμικό και πολλούς ξενιστές». Τα έντομα δεν θα είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα επιτείνουν το πρόβλημα, διαπίστωσε ο κ. Κουλούσης.

«Τι μπορούμε να κάνουμε;», διερωτήθηκε και απάντησε ότι «θετικά θα συμβάλλουν οι κρατικές παρεμβάσεις για μετριασμό των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, η εφαρμογή καινοτομιών για πιο καθαρή ενέργεια, ανθεκτικότερα φυτά και καλύτερες καλλιεργητικές τεχνικές, όπως έξυπνη γεωργία και γεωργία ακριβείας». Επίσης, κατά τον ίδιο θα χρειαστούν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης των εντόμων: «Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε και πάλι στα εντομοκτόνα, που ολοένα και μειώνονται και βγαίνουν από την αγορά», επισήμανε.

Στην τοποθέτησή του, ο Νικόλαος Κουλούσης ανέφερε ακόμη ότι τα έντομα είναι εκτόθερμα, που σημαίνει ότι έχουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες όταν αυτή αυξάνεται. Επιβιώνουν καλύτερα στη διάρκεια ηπιότερων χειμώνων, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη αναπαραγωγή, μεταβάλλουν το εύρος της γεωγραφικής τους κατανομής και εγκαθίστανται σε ευνοϊκότερες περιοχές ανάλογα με το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη

Η σκιά της χρεοκοπίας πάνω από την κρουαζιέρα

«Φωτιά» σε οικονομίες – πληθωρισμό βάζει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πίνακας)

Διαστημική τουαλέτα: Η NASA οργανώνει ανοικτό διαγωνισμό για την κατασκευή της