Του Ιωάννη Αντύπα

«Προαπαιτούμενο» της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης είναι η εξέταση της συμβατότητας του πακέτου μέτρων από τους θεσμούς και η παρουσίαση του στο Eurogroup σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου της πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου χθες και είναι έτοιμη να κάνει τα απαραίτητα για να διαπιστωθεί η συμβατότητα του με τα συμφωνηθέντα.

Αυτά θα οδηγήσει σε μια απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης στο αυριανό Eurogroup και θα δώσει μια προσωρινή λύση στα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα για τον Μαργαρίτη Σχοινά η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει και τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος τις οποίες ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη πως «υποστηρίζει», αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε στην συνέχεια πως οι διαβουλεύσεις για το χρέος αποτελούν κυρίως ζήτημα που αφορά τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδίδει ενεργά στην προετοιμασία του αυριανού Eurogroup καθώς όπως τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί» . Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την χθεσινή ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και τώρα οι θεσμοί θα εξετάσουν την νομοθεσία και θα εισηγηθούν στο αυριανό Eurogroup. Όπως έχουμε πει, (οι Υπουργοί) του Eurogroup δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια εκταμίευση προς την Ελλάδα.

Παράλληλα η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει στις διαβουλεύσεις για το χρέος, τις οποίες υποστηρίζει, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξη στην γαλλική «Le Monde» το προηγούμενο Σάββατο. Όπως γνωρίζετε όμως το ζήτημα αυτό είναι πρωτίστως θέμα των κρατών μελών».

Ερωτηματικό για το ύψος της δόσης

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, η δόση που θα αποφασιστεί στο Eurogroup θα είναι μέχρι και 11 δις. ευρώ αλλά ενδέχεται να είναι χαμηλότερη. Όπως εξηγεί ο αξιωματούχος των Βρυξελλών, το ύψος της δόσης είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζεται έπειτα από συμβιβασμό μεταξύ των υπουργών οικονομικών πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup.

Το ύψος της δόσης συνεπώς θα καθοριστεί και από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας όπως εκτιμώνται από τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και από τις ιδιαιτερότητες του κάθε εθνικού κοινοβουλίου της ευρωζώνης, τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup. Όπως αναφέρει όμως άλλη πηγή της ΕΕ, η Επιτροπή θεωρεί πως οποιοδήποτε είναι το συμφωνηθέν ύψος της δόσης, θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Κράτους αλλά να περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για να καλύψει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η αποδέσμευση των χρημάτων αναμένεται να γίνει έπειτα από τη τυπική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Σχετικά με το ζήτημα των προσδοκώμενων εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή προτείνει να αποφέρουν περί τα 13 δις. ευρώ έως το 2018, χωρίς να υπολογίζεται όμως η συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες που υπολογίζεται περί τα 5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να υπάρξει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, ο καθορισμός του ακριβούς ύψους της δόσης και μια «πολιτική συμφωνία» ή έστω μια διατύπωσή αναφορικά με τη φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί για εξεύρεση συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, κάτι που θα ανοίξει και το δρόμο για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδίδει ενεργά στην  προετοιμασία του αυριανού Eurogroup καθώς όπως τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί» . Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την χθεσινή ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και τώρα οι θεσμοί θα εξετάσουν την νομοθεσία και θα εισηγηθούν στο αυριανό Eurogroup. Όπως έχουμε πει, (οι Υπουργοί) του Eurogroup δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια εκταμίευση προς την Ελλάδα. Παράλληλα η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει στις διαβουλεύσεις για το χρέος, τις οποίες υποστηρίζει, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξη στην γαλλική «Le Monde» το προηγούμενο Σάββατο. Όπως γνωρίζετε όμως το ζήτημα αυτό είναι πρωτίστως θέμα των κρατών μελών.»