Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απόφαση για παράταση του lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

  • newsroom


Μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα – Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας

Την απόφαση να δοθεί παράταση για μία εβδομάδα στο «σκληρό lockdown» στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, μετά τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Τα επιπλέον μέτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, ίσχυαν στις περιοχές της Δυτικής Αττικής μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με την επέκταση της μίας εβδομάδας θα ισχύσουν έως τις 30 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στις 6 το πρωί.

Η απόφαση, μετά από έκτακτη σύσκεψη, πάρθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19, ήταν ομόφωνη και αφορά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους τρεις Δήμους της Δυτικής Αττικής (Δήμο Ασπροπύργου, Δήμο Ελευσίνας και Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας) και στην Κοζάνη.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε απολύτως στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17-12-2020 (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στον Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στον Δήμο Ελευσίνας 65 ενεργά κρούσματα και στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 30 ενεργά κρούσματα. Μέχρι και χθες βράδυ, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρισκόταν στα 178, 77 και 27 αντίστοιχα.

Αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19, ο καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική παραμένει ανησυχητική, όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιμέρους επιδημιολογικών δεικτών. Καταρχήν, παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ στην περιοχή της Μάνδρας υπήρξε οριακή πτώση, αλλά με υψηλότερη νοσηρότητα λόγω υψηλότερης μέσης ηλικίας.

Συνολικά, ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην ευρύτερη Δυτική Αττική παρέμεινε σταθερός, ενώ ο δείκτης Rt δεν έχει υποχωρήσει κάτω του 1. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή απαιτεί χρονική παράταση των μέτρων».

Παράταση των μέτρων και στην Κοζάνη

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και κατόπιν ομόφωνης απόφασης, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη, 30-12-2020 και ώρα 06:00, διότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.

Έως χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα ενεργά κρούσματα ήταν 313, με 49 από αυτούς να νοσηλεύονται και ο μέσος όρος ηλικίας να είναι στα 52,78 έτη.

Από την ιχνηλάτηση των επαφών προκύπτουν 714 στενές επαφές high risk, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον προσωρινό περιορισμό. Από τα 313 κρούσματα, τα 152 βρίσκονται στον Δήμο Κοζάνης, τα 115 στον Δήμο Εορδαίας, τα 35 στον Δήμο Βοΐου, τα 8 στον Δήμο Σερβίων και τα 3 στον Δήμο Βελβεντού.

Επίσης, ενημερωτικά επισημαίνεται ότι το 79,83% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 51,68% στην πρώτη περίπτωση και 28,15% στη δεύτερη.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία – κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ίσως δυσχεράνουν την κατασκευή του Nord Stream-2

United Group: Συμφωνία για την εξαγορά της Nova Broadcasting Group στη Βουλγαρία

 

Απόρρητο Απόρρητο