Το πρόσφατο «κύμα» κορωνοϊού  εξασθενεί στη χώρα μας, ωστόσο η εμπειρία από τις προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις δεν επιτρέπει εφησυχασμό στους αρμόδιους και στους πολίτες. Η προετοιμασία για την αναχαίτιση του κορωνοϊού γίνεται με εντατικό ρυθμό, εστιάζοντας στον εμβολιασμό. Ωστόσο στον επιδημιολογικό και εμβολιαστικό σχεδιασμό ισχυρή θέση καταλαμβάνει πλέον και η εποχική γρίπη, μετά την πρώιμη εμφάνισή της στο νότιο ημισφαίριο αλλά και το πρόσφατο θερινό ξέσπασμά της στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα οι παραλαβές των επικαιροποιημένων εμβολίων κορωνοϊού μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αλλά και αντιγριπικών βάσει των εθνικών παραγγελιών που είχαν γίνει.

Σήμερα από το υπουργείο Υγείας  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αρμόδιος για την εμβολιαστική επιχείρηση έναντι του κορωνοϊού Μάριος Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα εν όψει ενός ακόμη χειμώνα με κυρίαρχη τη λοίμωξη COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια  κατά του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε η πρώτη παραλαβή 400.000 δόσεων, ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron, από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν και αντίστοιχα σκευάσματα της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το πράσινο φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Παράλληλα, στις φαρμακαποθήκες βρίσκονται ήδη 1 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια που θα διπλασιαστούν έως το τέλος του μήνα. Συνολικά, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν παραληφθεί 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια.

Ενισχυτική και όχι βασική η δόση

Το ερώτημα πότε ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης CΟVID θα έχει ετήσια διάρκεια παραμένει χωρίς σαφή απάντηση. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει όμως για πρώτη φορά ένα ενισχυμένο εμβόλιο… ενισχύοντας σημαντικά και την ελπίδα ότι η επιστήμη βρίσκεται ολοένα πιο κοντά στον έλεγχο του κορωνοϊού.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η αξιολόγηση από τον ΕΜΑ του δεύτερου επικαιροποιημένου εμβολίου με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Omicron που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech  και Moderna.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr