Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και SMS από σήμερα για τους ανεμβολίαστους

  • newsroom


Φόβοι ότι τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να ξεπερνούν ημερησίως τα 10.000 - Τι θα ισχύσει για νυχτερινά κέντρα, εστίαση και rapid τεστ εργαζομένων

Βαριά επιδημιολογική σκυτάλη παραδίδει ο Οκτώβριος στον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι ειδικοί αναμένουν ούτως ή άλλως αυξημένο ιικό φορτίο και νοσηρότητα λόγω της κυκλοφορίας και άλλων αναπνευστικών ιών, ιδίως της γρίπης, παράλληλα με εκείνη του κορωνοϊού.

Τα σχεδόν 88.000 νέα κρούσματα κορωνοϊούκαι οι 1.126 νεκροί λόγω των επιπλοκών της νόσου covid-19 αποτελούν το μελανό αποτύπωμα ενός μήνα, που δημιούργησε ελπίδες στο ξεκίνημά του ότι θα υψωθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό τείχος προστατεύοντας την κοινωνία, τη δημόσια υγεία, την οικονομία. Το προηγούμενο 48ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία περισσότεροι από 500 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, βάζοντας και πάλι σε συνθήκες μεγάλης πίεσης τα νοσοκομεία και γεννώντας προβληματισμό για ό,τι ενδέχεται να ακολουθήσει αυτόν τον μήνα.

 Πλέον, με τουλάχιστον 21 περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας, ιδίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, να έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» σε ό,τι αφορά την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού, και την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» να κινείται με ταχύτητα αντιστρόφως ανάλογη από ό,τι ο κορωνοϊός, στην επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός. Παρότι έχει εμβολιαστεί το 66,7% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 χρόνων στη χώρα, παραμένει σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστο, που μετατρέπεται σε μια ιδανική δεξαμενή για την κυκλοφορία του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις του.

Επιπλέον, ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών (ευνοούν τη διατήρηση του κορωνοϊού στο περιβάλλον σε θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου έως και 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους 20 βαθμούς) με τη χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών αλλά και τους χαλαρούς ή και ανύπαρκτους ελέγχους, ιδίως στην περιφέρεια, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας στους κλειστούς χώρους πυροδοτούν περαιτέρω την επιδημία.

Υπό τα «βαριά» αυτά επιδημιολογικά δεδομένα, η συζήτηση για την επαναφορά μέτρων που θα αναχαιτίσουν την επιδημία, τουλάχιστον στις «κόκκινες» περιοχές γίνεται και σε επιστημονικό και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr