Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» στην κολχικίνη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

  • newsroom


Το γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο μπαίνει στο πρωτόκολλο θεραπειών σε ασθενείς με Covid-19

Το πράσινο φως για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κορωνοϊό, έδωσε απόψε (23/1) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος, η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19 «μείωσε κατά 44% τη θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

Τι αποφάσισε η Επιτροπή

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, η Επιτροπή αποφάσισε να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Ωστόσο, όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38, για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα 24ωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Η καναδική μελέτη

Η μεγάλη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη Colcorona ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5.000 ασθενείς, και από αυτήν «προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Γαργαλιάνος.

Στη μελέτη Colcorona συμμετείχε και η Ελλάδα με εθνικό συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι (24/1) από τον ΕΟΔΥ.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Βάσει κριτηρίων το ψαλίδισμα των δανείων

Οικογένεια Κουμάνταρου: Ξεκίνησε από τη Σπάρτη και έχτισε έναν παγκόσμιο κολοσσό

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα νοσοκομείο στη Γερμανία – 20 κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη