Με κρούσματα κορωνοϊού σε απόσταση αναπνοής από τα 60.000 και σχεδόν 300 διασωληνωμένους έκλεισε το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου. Πώς θα επιβαρύνει η μεγάλη διασπορά το σύστημα υγείας, δεδομένης της απειλής από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων;

Οι ειδικοί ξεδιπλώνουν τα επιδημιολογικά σενάρια για το φθινόπωρο και εξηγούν πώς θα κερδηθεί φέτος το στοίχημα των ανοιχτών σχολείων με τις μικρότερες «απώλειες» σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο.

«Μάντης κακών», αποδεικνύεται ο Αύγουστος για την επιδημιολογική πορεία της χώρας και την προβλεπόμενη εξέλιξή της τον Σεπτέμβριο. Στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού από την αυξημένη κινητικότητα των διακοπών και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» προστίθεται ο σημαντικά μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών που μετέτρεψε σε εμπόδιο την επίτευξη ενός ισχυρού τείχους ανοσίας έναντι της COVID-19.

Μολονότι η κατάσταση κρίνεται ακόμη ελεγχόμενη από τους ειδικούς, η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα και, κυρίως, μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. Αναπόδραστα, το ζήτημα τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα για τη διαχείριση της πανδημίας τον εμβολιασμό μαθητών και καθηγητών, καθώς και την τήρηση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να κερδηθεί το δύσκολο στοίχημα των ανοιχτών σχολείων.

Ενδεικτικά είναι τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείστηκαν συνολικά το δεκαήμερο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο: μόλις 72.000, όταν τις καλές ημέρες της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπερνούσαν τους 100.000.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr