Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Τι ισχύει για απαγόρευση κυκλοφορίας, λιανεμπόριο

  • newsroom


Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα - Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής - Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 19 Μαρτίου, από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησε να παραταθεί η κυκλοφορία των πολιτών ως τις 21:00 και το Σαββατοκύριακο, αντί της ώρας 19:00 που ίσχυε τον τελευταίο μήνα, ενώ ανοίγουν τα κομμωτήρια με αυστηρούς κανόνες και πάντα με την τήρηση των πρωτοκόλλων. Ακόμη, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ διευκολύνεται η ατομική άσκηση με μέτρα προφύλαξης. Ωστόσο, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνει σε ισχύ ο περιορισμός των μετακινήσεων αποκλειστικά εντός του δήμου κατοικίας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε τα δεδομένα, εισηγήθηκε:

  • Όλες τις ημέρες και σε όλη την Ελλάδα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο. 20 Μαρτίου
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από Δευτέρα 22 Μαρτίου
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα. Επίσκεψη με μάσκα και αποστολή SMS στον κωδικό 6.
  • Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.

Δωρεάν rapid test για όλους

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στην ενημέρωση της 19ης Μαρτίου, από το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε η χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

To πλάνο για την άνοιξη

Πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο κ. Σκέρτσος έκανε αρχικά μια παρουσίαση της κατάστασης και του πώς έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, παρουσίασε και το πλάνο που υπάρχει για την Άνοιξη του 2021 και την επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα. Παράλληλα,  στόχος είναι να διεξάγονται δυνητικά 10.000.000 τεστ/εβδομάδα, με δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία και ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.
Διαβάστε ακόμη:

Απόρρητο Απόρρητο