Σε μια διεξοδική αποτίμηση της παρούσας κατάστασης προχώρησε χθες το κυβερνητικό επιτελείο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τους παριστάμενους υπουργούς (σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο) να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια πολύωρης, έκτακτης, σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφενός η εντυπωσιακή για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των κρουσμάτων και αφετέρου η σταθερή πρόβλεψη για «εισαγόμενους» ασθενείς λόγω του τουριστικού κύματος έφεραν το κυβερνητικό σχήμα αντιμέτωπο χθες με όλα τα σενάρια, παρότι ο πρωθυπουργός δεν πάτησε προς το παρόν το κουμπί της ενεργοποίησης νέου πακέτου μέτρων.

Δίνοντας μια ευκαιρία ακόμη στην πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, αλλά και επενδύοντας στην υποχώρηση της χαλάρωσης από πλευράς των πολιτών λόγω της ανοδικής τάσης της επιδημιολογικής καμπύλης, η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου παραπέμφθηκε σε δεύτερο χρόνο, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει χθες διπλό -και σαφές- μήνυμα: εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, κρατώντας έτσι «ζωντανή» απέναντι στον ιό την πραγματική οικονομία.

Αγωνία για τα «ορφανά»

Ήδη, τα «κενά ασφαλείας» έχουν εντοπιστεί σχεδόν στο σύνολό τους από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ σημαίνοντα ρόλο στη μαζική συμμόρφωση καλείται να διαδραματίσει στο εξής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση -και πρωτίστως η Αττική και η Θεσσαλονίκη- όπου τα πολλά, «ορφανά» κρούσματα προβληματίζουν έντονα τους λοιμωξιολόγους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε χθες πως «το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» με την έναρξη κιόλας της σύσκεψης και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Χαρτογραφώντας το πεδίο δυνητικής διασποράς του ιού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε δύο τομείς, στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους, κινητοποιώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετατοπίζοντας σε επόμενο χρόνο τη συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής».

Για το λόγο αυτό, ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση της αποφυγής πιο περιοριστικών κανόνων τον σεβασμό στην τήρηση των υφιστάμενων, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται».

Έχοντας πλήρη εικόνα, μάλιστα, των «παραφωνιών» ανά την Ελλάδα ως προς την ευλαβική εφαρμογή των κανόνων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά ότι «έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις», είπε.

Με διακηρυγμένο, άλλωστε, στόχο την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ανοιχτά τυχόν παραβάτες, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις».

Στο σαφάρι ελέγχων που ξεκίνησε χθες μετά τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, έμφαση αναμένεται να δοθεί στους χώρους όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός, χωρίς να διακρίνεται αν αυτοί είναι κλειστοί ή ανοιχτοί, όπως και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Προσθήκες στο «κέντρο ελέγχου»

Η κεντρική επιταγή για εντατικούς ελέγχους ανασυντάσσει και τις δυνάμεις των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι συντονίζουν τα κλιμάκια που διενεργούν αυτοψίες ή καταγράφουν παραβάσεις.

Στο εξής, ένας εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μεγάλης περιφέρειας ή μεγάλου είτε και τουριστικού δήμου) θα μετέχει στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, δηλαδή στο «στρατηγείο» σχεδιασμού των ελέγχων, μαζί με εκπροσώπους όλων των φορέων (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή), ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και καταμερισμός έργου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr