Τις κοινές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ θα ξεκινήσουν ενδεχομένως και εντός του μήνα οι υποψήφιοι επενδυτές των δύο διαδοχικών διαγωνισμών, οι οποίοι εξελίσσονται αθόρυβα αλλά με εντελώς απρόβλεπτο χρονοδιάγραμμα. Οι μνηστήρες αρχίζουν σταδιακά να παίρνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν αφού το VDR για το διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων είναι ανοικτό περίπου 1,5 μήνα και μόλις πρόσφατα άνοιξε και από την πλευρά του ειδικού διαχειριστή που έχει αναλάβει την πώληση της ιδιωτικής περιουσίας της βιομηχανίας και ήδη καταγράφεται  πλήθος ερωτημάτων.

Τόσο από την πλευρά του διαχειριστή όσο και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, των δύο φορέων που κινούν τα νήματα των διαγωνισμών εκπέμπονται μηνύματα ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από το Φθινόπωρο. Όμως για τους επενδυτές, η πώληση της νικελοβιομηχανίας θεωρείται  πιο σύνθετη υπόθεση και εκτιμάται ότι ο επίλογος της ιδιωτικοποίησης δεν θα πέσει πριν τα τέλη  του έτους, ενδεχομένως και αρχές του 2022.

Καταρχήν δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους έξι υποψηφίους θα συνεχίσουν στην κούρσα…του νικελίου. Για παράδειγμα είναι αβέβαιο με βάση τα μηνύματα του προηγούμενου διαστήματος αν οι δύο ισχυροί ελληνικοί όμιλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Μυτιληναίος θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο. Στάση που θα συνεκτιμηθεί από την αποτίμηση των οικονομικών και τεχνικών δεδομένων της εταιρείας, σε μια περίοδο μάλιστα που και για τους δύο ομίλους υπάρχουν εν εξελίξει πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών.

Το γεγονός επίσης ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αποτελεί μια νοικοκυρεμένη επιχείρηση αλλά απαιτεί μεγάλες επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές εκκρεμότητες του εργοστασίου αλλά και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της συνιστούν ζητήματα που μόνο ως βαρίδια μπορούν να καταγραφούν στην διαδικασία πώλησης.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η διεθνής συγκυρία για το  νικέλιο και το κοβάλτιο (εξάγεται από το νικέλιο) είναι θετική λόγω των πολλών εφαρμογών του για μπαταρίες, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν γενναίες επενδύσεις στην ΛΑΡΚΟ για να αναβαθμίσει και να βελτιώσει ποιοτικά το μετάλλευμα και να μπορέσει αντίστοιχα να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Για την κυβέρνηση πάντως η βιομηχανία αποτελεί ένα μεγάλο βραχνά που θα επιδιώξει να πουλήσει σε ιδιώτες με κάθε κόστος. Προ διμήνου αντιμετώπισε την ανάγκη της εκταμίευσης πρόσθετων πόρων για να συντηρήσει την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και σύντομα θα πρέπει να δοθεί παράταση και στην σύμβαση του εκκαθαριστή, η οποία λήγει αρχές του επόμενου μήνα.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ θα πρέπει σύντομα να υπογράψει τους περιβαλλοντικούς όρους της βιομηχανίας, θέμα που επίσης αποτελεί εκκρεμότητα για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και θα επιλύσει και πολλούς από τους γρίφους των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις δύο ελληνικές συμμετοχές της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της  Μυτιληναίος, ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει και μεγάλες διεθνείς εταιρείες με  εξειδίκευση στην εξόρυξη και παραγωγή νικελίου. Μεταξύ αυτών είναι η Solway Group,  η μεταλλευτική Τharisa με δραστηριότητα στη Ν. Αφρική, η Trafigura με δικά της ορυχεία και από τους  μεγαλύτερους commodities trader στον κόσμο αλλά και η CMI με δραστηριότητα στον τομέα των μετάλλων και των μεταλλευμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Τσιτσιπάς: Tο μυθικό ποσό που εισπράττει μετά την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros (upd)

Τα «μεγάλα» πορτοφόλια από τη Μ. Ανατολή «προσγειώνονται» σε Μύκονο, Σαντορίνη αλλά και Πάρο

Τουριστικές επιχειρήσεις: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση έως 400.000 ευρώ