Ελλάδα

Lockdown: Aπό το Σάββατο σταδιακή χαλάρωση των μέτρων – Σκέψεις για άνοιγμα σχολείων στις 8 Απριλίου

  • newsroom


Άμεσα σε ισχύ η «χαλάρωση» - Τι θα γίνει με μετακινήσεις και λιανεμπόριο - Τα self test καθορίζουν το άνοιγμα των σχολείων - Τι λέει η γγ του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, στο protothema.gr

Προ των πυλών βρίσκονται οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για την άρση ορισμένων εκ των περιοριστικών μέτρων του lockdown προκειμένου να επανεκκινήσουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τετάρτη προκειμένου να καταλήξει σε ένα πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Οι πληροφορίες θέλουν τους επιστήμονες να αποφασίζουν είτε αύριο κατά την συνεδρίαση είτε να χρειάζονται ακόμη μία μέρα και να καταλήξουν σε αποφάσεις την επόμενη, δηλαδή την Τετάρτη. Αντίστοιχα αμέσως μετά την κατάθεση της εισήγησης στην κυβέρνηση αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες και αυτές τοποθετούνται αύριο ή μεθαύριο.

Κοινή αρχή σε κυβέρνηση και επιστήμονες είναι πως τo lockdown δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε κυρίως λόγω της κόπωσης των πολιτών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο πανδημίας με περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, ενώ και η κατάσταση στην οικονομία είναι ασφυκτική. Ωστόσο με σύμμαχο την επιτάχυνση του εμβολιασμού από τον ερχόμενο μήνα, την αναμενόμενη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και φυσικά την βελτίωση του καιρού, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών που επιτρέπει σε άρση ορισμένων από τα μέτρα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης μπορεί να είπε πως είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων «είναι σαν να λέμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα», ωστόσο  σημείωσε πως ο εγκλεισμός δεν μπορεί να τραβήξει επί μακρόν.  Μιλώντας για το λιανεμπόριοπρότεινε να λειτουργήσουν μόνο τα μικρά μαγαζιά με ραντεβού και με κόφτη 3 ωρών, ενώ θα πρέπει να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μέσα στα μαγαζιά, ίσως και διπλή μάσκα. Πρότεινε δε να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις, παρά να γίνεται αυτό που γίνεται τώρα στις πλατείες.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr το νέο πλαίσιο που θα αποφασιστεί αναμένεται να ισχύσει άμεσα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, πρώτες στην σειρά των επερχόμενων ανακοινώσεων είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες αναμένεται να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Με δεδομένες τις εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση. Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Πόλεμος» στη Μεσόγειο για την τουριστική πίτα τoυ 2021

Γιάννης Mαρούλης: Το endgame για τον «μετρ των εκπτώσεων»

Ενοίκια: Διπλή ανατροπή στα «κουρέματα» και τις αποζημιώσεις Μαρτίου – Απρίλιου