Ελλάδα

Lockdown: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις – Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ταξί και ΙΧ (vid)

  • newsroom


Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ και ταξί, στη χρήση της μάσκας εντός των οχημάτων, αλλά και στα απαραίτητα sms και βεβαιώσεις μετακίνησης

Παρελθόν αποτελούν τα μέτρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς επανήλθε η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε ότι αφορά τις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί. Καθώς τις εορταστικές ημέρες, τα μέτρα χαλάρωσαν σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα και ταξί, πλέον από χθες Κυριακή 3 Ιανουαρίου ισχύουν αυτά που ήδη γνωρίζαμε.

Ειδικότερα, επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης εκτός του οδηγού σε ταξί και σε ΙΧ αυτοκίνητα. Εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Στα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα εκτός του οδηγού. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Πρόστιμο 300 ευρώ σε περίπτωση παράβασης

Εάν διαπιστωθεί παράβαση κατά τις μετακινήσεις πολιτών, είτε στον αριθμό των επιβαινόντων στα οχήματα, είτε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, είτε σε απουσία βεβαιώσεων ή sms μετακινήσεων, τότε ο παραβάτης έρχεται αντιμέτωπος με το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με ταξί

Αναφορικά με τις γραπτές βεβαιώσειςοδηγοί κι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους βεβαίωση μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας τους, τα οποία χορηγεί ο εργοδότης, είτε μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πρόκειται για τη Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου. Αντίστοιχα και οι επιβάτες στα ΙΧ θα πρέπει να έχουν ανάλογες βεβαιώσεις, είτε απεσταλμένα SMS στο 13033 με την αιτιολογία μετακίνησής τους με το ΙΧ.

 Διαβάστε περισσότερα:

Απόρρητο Απόρρητο