Ελλάδα

Lockdown: Τι θα ισχύσει για τα αεροπορικά ταξίδια- Κανονικά οι πτήσεις με το εξωτερικό

  • newsroom


Απαραίτητη προϋπόθεση για τις όποιες αλλαγές στα αεροπορικά ταξίδια είναι η έκδοση των σχετικών αεροπορικών οδηγιών (ΝΟΤΑΜS) από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Δεν θα απαγορευθούν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς και από την Ελλάδα, ενώ θα γίνονται μόνο οι αναγκαίες στο εσωτερικό. Παραμένει κλειστό το αεροδρόμιο Μακεδονία, της Θεσσαλονίκης.

“Το ακριβές πλαίσιο που θα ορίζει ποιες και υπό ποιους όρους μετακινήσεις θα επιτρέπονται από αέρος στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να καθοριστεί άμεσα από τη σχετική ΝΟΤΑΜ που θα εκδοθεί”, αναφέρουν αρμόδια στελέχη αεροπορικών εταιρειών.

Essential travel

Τα όσα ίσχυσαν, ωστόσο, με ΝΟΤΑΜ στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης (αλλά και των Σερρών, Καστοριάς, Κοζάνης) όπου ήδη υφίσταται lockdown από τις προηγούμενες ημέρες, είναι ενδεικτικά όσων αναμένονται να τεθούν σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία που εκδόθηκε για τους συγκεκριμένους αερολιμένες εφαρμόστηκαν περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις, εκτός από τις λεγόμενες ουσιώδεις πτήσεις (essential travel). Πρόκειται για μετακινήσεις που αφορούν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Από τους περιορισμούς εξαιρέθηκαν επίσης οι πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας , κρατικές και στρατιωτικές πτήσεις, για εμπορεύματα (cargo flights), οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών και οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights). Ακόμη, οι πτήσεις που εγκρίθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, αλλά και για κατόχους ειδικής κάρτας ομογενών και για κατόχους με άδεια τόπου κατοικίας στην Ελλάδα (repatriation flights).

“Είμαστε σε αναμονή της σχετική ΝΟΤΑΜ που θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο για όλη τη χώρα”, καταλήγουν τα ίδια στελέχη αεροπορικών εταιρειών.