Τελευταία ενημέρωση (21.25)

Τη στιγμή που η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στα Κρέστενα, εφιαλτικές μνήμες ξυπνούν από την καταστροφική πύρινη λαίλαπα του 2007. Στην περιοχή Γρύλλος, η φωτιά έχει φτάσει στα 100 μέτρα από τα σπίτια, οι κάτοικοι ζητούν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Γύρω στις 16.00 το μεσημέρι είδαμε την κάπνα και πήγα στο σημείο με τον γιο μου και είδαμε τη φωτιά πολύ γρήγορα να εξαπλώνεται. Φύγαμε και η φωτιά ήταν στα 500 μέτρα από το σπίτι μου. Είχε ήδη φτάσει στα πρώτα σπίτια» λέει κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν οι περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία Ηλείας.

Η πυρκαγιά μπήκε στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Γρύλος στην κατασκήνωση της Φρίξα.

Τα παιδιά από την κατασκήνωση που εκκενώθηκε είναι απόλυτα ασφαλή, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, ενώ έχουν μεταφερθεί στην πλατεία των Καλυβακίων.

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούνταν ρίψεις νερού από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007», είπε ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, στο Open, αναφέροντας πάντως πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο protothema.gr τόνισε πως «όλα τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από την κατασκήνωση με ασφάλεια. Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση στις κοινότητες Φρίξας, Σκιλλουντίας και Γρύλλου ενώ στους κατοίκους της Κρέστενας δόθηκε σήμανση να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των Αρχών.

Επιπλέον έχουν απομακρυνθεί ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα . Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει «ανοίξει» αρκετά και η φορά του ανέμου στρέφει τη φωτιά προς τις κοινότητες του Γρύλλου και της Βρίνας» είπε στο protothema.gr ο ο κ. Γιαννοπουλος.

Επί τόπου έχουν σπεύσει 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ κινείται πλέον ανεξέλεγκτη προς Κρέστενα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Γρύλος στην κατασκήνωση της Φρίξας. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν πληροφορίες, οι πυροσβέστες έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων στην περιοχή.

Εφιαλτικές στιγμές στη Δαδιά

Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στη Δαδιά Έβρου, με τις φλόγες να καταστρέφουν το ανεκτίμητης αξίας καταφύγιο άγριας ζωής.

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, οι αρχές αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση προς Σουφλί και Γιαννούλη.

Η απόφαση για εκκένωση ελήφθη λίγο πριν από τις 21:00 καθώς υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που δεν έχει σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη να καίει το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

 

Η πορεία του πύρινου μετώπου 

Ευρεία σύσκεψη

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιας.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις. Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Τα εναέρια μέσα αντιμετώπιζαν από το πρωί δυσκολίες λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού. Αρχικά επιχειρούσαν μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Αργά το μεσημέρι προστέθηκαν και τα αεροπλάνα: Ολέον επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Δαδιάς Έβρου βίωσαν τον εφιάλτη καθώς οι φλόγες έφτασαν χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην άκρη του οικισμού, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν εντολή, μέσω μηνύματος από το 112, για προληπτική εκκένωση προς Γιαννούλη και Σουφλί.

Οι πρώτοι κάτοικοι αναχώρησαν από το χωριό αμέσως μετά τα μεσάνυχτα με λεωφορεία, ενώ μια πύρινη λωρίδα εκτεινόταν κατά μήκος του οδικού δικτύου ανάμεσα στους οικισμούς Λαγυνά και Λυκόφη, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την επιχείρηση εκκένωσης επέβλεπαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, που απομάκρυναν τους κατοίκους περιπολώντας εντός του οικισμού της Δαδιάς, ενώ έξω από το χωριό υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες από το Πρόγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί, όπως και παρατεταγμένα πυροσβεστικά, τοποθετημένα στα όρια του χωριού.

WWF Hellas: «οδυνηρή οικολογική καταστροφή»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Σχολιάζοντας την εικόνα, η WWF Hellas έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ για «οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά», καθώς Ομάδα του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης βρίσκεται στο μέτωπο από την πρώτη στιγμή, «συνδράμοντας τόσο στο έργο της πυρόσβεσης αλλά και συμβουλευτικά, δίνοντας κάθε δυνατή βοήθεια – όπου τους ζητηθεί – στους αρμόδιους φορείς της περιοχής».

«Οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή (σ.σ. μεσημέρι 23ης Ιουλίου) επικεντρώνονται στο να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμα μεγάλα πεύκα κυρίως μέσα στον πυρήνα του Πάρκου. Με σκαπτικά μηχανήματα ανοίγονται δρόμοι και ζώνες ώστε να αναχαιτιστεί η φωτιά, ενώ ομάδες πυρόσβεσης ενεργούν σε στοχευμένα σημεία για να μην περάσει η πυρκαγιά πιο βαθιά στον πυρήνα» ανέφερε ακόμη η WWF Hellas, υπενθυμίζοντας πως τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου «είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο!».

Διαβάστε ακόμη:

Ε1: κινδυνεύουν να χάσουν τις εκπτώσεις και φορολογούμενοι που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση

Δολάριο Vs ευρώ: Κερδισμένοι και χαμένοι από την υποτίμηση

Αυτές είναι οι προβλέψεις τριών ειδικών για τις αγορές και την οικονομία