«Όμηροι της εφορίας» παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και λογιστές, που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές επειδή δεν έχουν τέλος οι εκκρεμότητες με τις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλουν μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Μέρα με την ημέρα περιμένουν πλέον για να ενημερωθούν όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 3%, αν θα έχουν το δικαίωμα αυτό και μετά τις 29 Ιουλίου ή χάνεται αν κάνουν χρήση της παράτασης υποβολής Ε1 ως τις 30 Αυγούστου. Είναι κυρίως μισθοσυντήρητοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένα πάνω και από πχ 1.000 ή 3.000 ευρώ πρόσθετο φόρο, έχουν ανάγκη την έκπτωση των 30 ή 50 ή 90 ευρώ που δικαιούνται αν κάνουν ολική εξόφληση, αλλά χρειάζονται άμεσα και τα χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές με τις οικογένειές τους, μέχρι να ξαναπληρωθούν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Και εχθές πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωνε στον ΣΚΑΪ ότι «πέρυσι μεν ίσχυσε (το δικαίωμα έκπτωσης) για όσους πλήρωσαν τέλος Αυγούστου, αλλά για φέτος δεν το έχουμε ανακοινώσει αν θα ισχύσει, ακόμα δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση». Η διατύπωση αυτή δείχνει ενδεχομένως και διάθεση παράταση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις προκειμένου να κανονίσουν την πορεία τους.

Την έκπτωση κινδυνεύουν να χάσουν όμως –και άρα υπάρχει ανάγκη παρατάσεως του δικαιώματός τους- και πολλοί που έχουν υποβάλει ήδη τις φορολογικές δηλώσεις τους, αλλά αυτές δεν εκκαθαρίστηκαν αυτόματα γιατί το Taxisnet εντόπισε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις για τις οποίες έβγαλε «προς έλεγχο» τις δηλώσεις αυτές.

Για παράδειγμα, στους κωδικούς 781-782 έχουν “μπλέξει” διάφορες εισπράξεις που είχαν ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως αποζημιώσεις Covid-19, ενοικίων ή προγράμματος Γέφυρα κλπ. Το σύστημα δεν βγάζει κωδικούς πληρωμής αλλά κρατάει προς έλεγχο τις δηλώσεις ακόμα και για 10 ή 20 μέρες, κυρίως στις ΔΟΥ των μεγάλων αστικών κέντρων και ανάλογα με τον φόρτο κάθε υπηρεσίας.

Οι φορολογούμενοι στέλνουν δικαιολογητικά (extrait πληρωμών κ.λπ.) μέσω του “my Αιτήματα” ή κλείνουν ραντεβού για να μεταβούν στις ΔΟΥ, αλλά οι ημέρες περνούν και φαίνεται πως πολλοί δεν προλαβαίνουν να έχουν πληρώσει πριν την Παρασκευή 29 Ιουλίου, για να επωφεληθούν των εκπτώσεων που δικαιούνται για εφάπαξ εξόφληση. Και άρα, παρότι υπέβαλαν προ εβδομάδων ήδη τις δηλώσεις, χάνουν την έκπτωση χωρίς άμεση δική τους ευθύνη καθυστέρησης.

Στον αντίποδα επίσης όμως, καταγράφονται και υποθέσεις όπου φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής φόρου από πέρυσι, καθυστέρησε μήνες για να γίνει έλεγχος, βγήκαν πρόστιμα (πχ 100 ευρώ για παράλειψη δήλωσης) αλλά ούτε συμψηφισμός ούτε επιστροφή του υπολοίπου ποσού έχει γίνει από την εφορία εδώ και ένα έτος.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι προβλέψεις τριών ειδικών για τις αγορές και την οικονομία

ΝΥΤ: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία (pic + tweet)

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)