Ελλάδα

Μετακίνηση από Νομό σε Νομό: Πότε επιτρέπεται ενόψει Πάσχα – Τι ισχύει μετά τα νέα μέτρα (vid)

  • newsroom


Πώς και για ποιους πολίτες ισχύει η μετακίνηση από νομό σε νομό

To «Όχι» στη μετακίνηση εκτός Νομού ενόψει Πάσχα, ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τετάρτη 21 Απριλίου, οποίος επεσήμανε ότι οι μετακινήσεις εκτός Νομού θα επιτραπούν για όλους τους πολίτες στις 15 Μαϊου. Συνεπώς, το «Πάσχα στο χωριό» δεν υφίσταται, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό εν μέσω του lockdown.

Οι έξι λόγοι μετακίνησης από Νομό σε Νομό και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

1.Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν

2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς

5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1

6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Αναλυτικά όσα ισχύουν για τους φοιτητές

  • Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Διαβάστε ακόμη:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου – Στις 10/4 τα σχολεία

ΥΠΟΙΚ: Ξεκαθαρίζει ποιοι απαλλάσσονται από αποδείξεις και τεκμήρια

Υπερκαλύφθηκε το διεθνές βιβλίο προσφορών της Πειραιώς

Απόρρητο Απόρρητο