Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός δήμου: Τι ισχύει για το Σαββατοκύριακο 10-11 Απριλίου

  • newsroom


Με ποιο κωδικό και για ποιο λόγο μπορούμε να μετακινηθούμε εκτός δήμου

Για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα εφαρμόζεται το πιλοτικό μέτρο που επιτρέπει τη μετακίνηση των πολιτών εκτός των ορίων του δήμου κατοικίας τους.

Το μέτρο εφαρμόζεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα και μόνο για λόγους άθλησης.  Συγκεκριμένα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με χρήση του κωδικού 6 στο μήνυμα που αποστέλεται στο 13033. Η μετακίνηση επιτρέπεται και με τη χρήση οχήματος με όριο τα 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Οι τρεις τρόποι για την επιβεβαίωση της μετακίνησης

Οι πολίτες προκειμένου να μετακινηθούν εκτός των ορίων του δήμου κατοικίας τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μία από τις 3 παρακάτω επιλογές που ισχύουν για κάθε λόγο μετακίνησης:

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1.Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2.Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας τo έντυπo για την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση Κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

 

Διαβάστε ακόμα:

Προβλήματα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι εξετάζεται

Συντάξεις Μαΐου 2021: Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές ανά Ταμείο

Κίνα: Πρόστιμο – ρεκόρ $2,78 δισ. στην Alibaba