Διεθνή

Κίνα: Πρόστιμο – ρεκόρ $2,78 δισ. στην Alibaba

  • newsroom


Το πρόστιμο αντιστοιχεί στο περίπου το 12% των καθαρών εσόδων της Alibaba για το 2020

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν στον διαδικτυακό εμπορικό κολοσσό Alibaba το πρόστιμο -ρεκόρ των 18,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 2,78 δισ. δολάρια) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, μετά από έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Ο όμιλος Alibaba κατηγορείται ότι απαιτεί την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του, προκειμένου να υπερκεράσει τους αντίπαλους ιστότοπους του διαδικτυακού εμπορίου.

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στο 4% του κύκλου εργασιών της Alibaba το 2019, δηλαδή,  455,7 δισεκατομμύρια γιουάν. Σύμφωνα με το Bloomberg  το πρόστιμο  αντιστοιχεί στο περίπου το 12% των καθαρών εσόδων της Alibaba για το 2020.

Το προηγούμενο ρεκόρ προστίμου είχε επιβληθεί στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ Qualcomm Inc. και ανέρχονταν στο 1 δισ, δολάρια.

Η Alibaba και άλλες μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας αντιμετωπίζουν πιέσεις σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανησυχίας όσον αφορά την επιρροή τους στην Κίνα, όπου οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για να επικοινωνήσουν, να κάνουν αγορές, να πληρώσουν λογαριασμούς, να κάνουν κράτηση ταξί, να πάρουν δάνεια και για ένα πλήθος άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η Alibaba ιδίως αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο συνιδρυτής του Ομίλου, Τζακ Μα, είχε τότε κατηγορήσει τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ότι είχαν καθυστερήσει να εκφράσουν την ανησυχία τους όσον αφορά την επέκταση του χρηματοοικονομικού σκέλους του Alibaba, του Ant Group, στους τομείς των δανείων, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμα:

Προβλήματα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι εξετάζεται

Ακτοπλοΐα: Χωρίς covid test θα ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι

Asos: O μεγάλος νικητής της πανδημίας στην αρένα του εμπορίου