Τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μας. Ποιοι, όμως, μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού χωρίς να κινδυνεύουν με το βαρύ πρόστιμο, αλλά και αφαίρεση πινακίδων;

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής – με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, (με το Ε1). Δηλαδή όσοι μπορεί να εργάζονται εκτός νομού της κατοικίας τους και θέλουν να επιστρέψουν τις γιορτές στο σπίτι τους.
  • επανένωση οικογενειών, (με το Ε1). Αυτή η περίπτωση αφορά διαζευγμένα ζευγάρια που ο ένας γονέας θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός νομού.
  • λόγοι υγείας, με βεβαίωση από γιατρό
  • επαγγελματικοί λόγοι με βεβαίωση από τον εργοδότη ότι είναι αναγκαία η εργασία του εκτός νομού ή επαγγελματίες με έργα εκτός νομού που αποδεικνύεται με έγγραφα ανάθεσης έργου.

Κυκλοφορία για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων:

  • Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους,
  • Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9.
  • Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

Πληροφορίες

Όσοι πολίτες έχουν απορίες για θέματα που αφορούν στο ισχύον πλαίσιο για τις μετακινήσεις μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι 2131510932.

Για τα ζητήματα που αφορούν, πιο συγκεκριμένα, στη λειτουργία των επιχειρήσεων ο αντίστοιχος τηλεφωνικός αριθμός είναι το 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη 

Επίδομα θέρμανσης: Πώς γίνονται οι αιτήσεις – Οσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι 

Σκυλακάκης: Τι θα γίνει με το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν 

ΟΑΕΔ: Λήγει τη Δευτέρα 28/12 η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων