Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει ο επιστήμονας που ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

  • newsroom


Πώς εντοπίστηκε στα Χανιά το πρώτο κρούσμα - Το ιστορικό του ταξιδιού σήμανε «συναγερμό»

Ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα που επέδειξε το εργαστήριο στα Χανιά στο ταξιδιωτικό ιστορικό του 60χρονου Χανιώτη, μόνιμου κατοίκου Γιοχάνεσμπουργκ, ήταν αυτά που βοήθησαν στον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής Ιολογίας του πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ ΕΟΔΥ, το δείγμα παραλήφθηκε από το εργαστήριο την Δευτέρα και σήμερα τα ξημερώματα βγήκαν τα αποτελέσματα του:

«Η ανάλυση του δείγματος έγινε στο εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εμείς το αναλύσαμε. Το δείγμα το παραλάβαμε την Δευτέρα και σήμερα τα ξημερώματα είχαμε το αποτέλεσμα. Το ιστορικό του ταξιδιώτη ήταν αυτό που μας έβαλε όλους σε υποψίες. Ο πρώτος έλεγχος, ο προκαταρκτικός είχε ενδείξεις με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε πλήρη γονιδιακή ανάλυση».

Σύμφωνα με το ιστορικό ο ασθενής έφτασε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο παρουσίασε κάποια συμπτώματα με αποτέλεσμα να ανησυχήσει τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του.

«Ο ασθενής είχε κάνει έκανε rapid test, μετά PCR και το εργαστήριο των Χανίων που είχε επισκεφτεί μας έστειλε το δείγμα εξαιτίας του ιστορικού του ταξιδιού. Είχε κάποιες υποψίες και με δική του πρωτοβουλία μας έστειλε το εργαστήριο το δείγμα. Κάναμε την ανάλυση κι έτσι έχουμε πλέον στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron. Ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί το ξέραμε και το υποστηρίζαμε αυτό».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr