Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα μίλησαν ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι οποίοι εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Παρότι οι χθεσινές προβλέψεις έδειχναν εκτίναξη των κρουσμάτων στις 60.000, τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 32.694. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ενδεχομένως η αποκλιμάκωση της πανδημίας να ήρθε νωρίτερα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Τζανάκης τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη διάψευση της χθεσινής πρόβλεψης.

«Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στη σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίκτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», υποστήριξε.

Κατά τον ίδιο, «ο κόσμος συγκρατήθηκε μέσα στις γιορτές, είτε επειδή φοβήθηκε από την έξαρση είτε επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Αυτό μπορεί να συνέβαλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το PCR τεστ είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί να ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορωνοϊού ακόμα και την 20ή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει.

«Η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη»

Επιπλέον, όσοι έχουν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα κινδυνεύουν να μολυνθούν με την Όμικρον και σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση 10 ημέρες μετά τη νόσηση.

«Η Όμικρον στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως ανεμβολίαστους και σε ΜΕΘ. Ένα 40% των νοσηλειών στην Κρήτη οφείλεται σε στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη», σημείωσε.

Για αποκλιμάκωση έκανε λόγο και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα.

«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα

Νόβακ Τζόκοβιτς: Παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως είχε κορωνοϊό αλλά πήγε για συνέντευξη και φωτογράφιση

Τρία εκατομμύρια Βρετανοί άρρωστοι και εκτός εργασίας την πρώτη εβδομάδα του ‘22

Επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα – Ποιοι οι δικαιούχοι (vid)