Μια τεράστια επιχείρηση για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στην Αττική θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες. Η μεγάλη κυκλοφορία του επικίνδυνου ιού στο λεκανοπέδιο, η διασπορά των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ο ταχύς ρυθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων τις προηγούμενες ημέρες δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώριο στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής ενεργοποιεί νέο πλέγμα μέτρων, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα, οπότε η Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίστηκε επιβαρυμένη περιοχή.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τυχόν νέα μέτρα με βάση τη «διάγνωση», απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου την εισήγησή τους.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική κρίθηκε σοβαρή και έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ειδικούς και για την τήρηση των μέτρων που ισχύουν ή θα ισχύσουν καθώς και στην ανάγκη ελέγχου όσων ενεργοποιούνται από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Μάλιστα, οι ειδικοί έπειτα από μακρά συζήτηση κατέληξαν στην πρόταση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν και να έχουν αποτέλεσμα. Κι αυτό καθώς σταθμίστηκε η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και οι μετακινήσεις των κατοίκων ανάμεσα στους δήμους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν πιθανότατα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορωνοιό.

Το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής

H Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας από τις αρχές της, στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς στο λεκανοπέδιο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Μάλιστα, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κορωνοϊού αυξήθηκε όπως και ο ρυθμός επιστροφής των εκδρομέων από την υπόλοιπη χώρα προς την Αττική.

Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές.

Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με τον αριθμό θλιβερό ρεκόρ της μέχρι τώρα περιόδου του Σεπτεμβρίου να τον κατοχυρώνει η 11η Σεπτεμβρίου, με 158 κρούσματα.

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσοτεροι απο 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

Μολις μια εβδομάδα νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και απο αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενεις ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Καταγράφεται αύξηση κατά 100 ασθενείς κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία, ενω στους διασωληνωμένους η αύξηση είναι ακομη πιο δυναμική, κατά 7 ασθενείς την πρώτη εβδομάδα του μήνα και κατά 20 τη δεύτερη. Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών βρίσκεται στο Σωτηρία, νοσοκομείο που μαζί με τον Ευαγγελισμό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr