Ελλάδα

Μετρό: Ξεκινούν τα έργα για τη Γραμμή 4 – Οι νέοι σταθμοί

  • newsroom


Εντός του 2022 θα γίνει η προκήρηξη για τις μελέτες που αφορούν στην επέκταση του μετρό (Γραμμή 2) στη δυτική Αττική

Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση στη Γραμμή 2 και την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε το έργο ως ένα από τα σημαντικότερα της τελευταίας 20ετίας, μετά και την Αττική Οδό.

Όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία ΑVAX-Alstom-Chella, εντός του 2022 θα γίνει η προκήρηξη για τις μελέτες που αφορούν στην επέκταση του μετρό (Γραμμή 2) στη δυτική Αττική.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση του έργου «Γραμμή 4 -Τμήμα Α’ Άλσος Βεΐκου-Γουδή», σημείωσε ότι τα έργα ξεκινούν σύντομα. Ο σχεδιασμός των επεκτάσεων προβλέπει ότι το μετρό θα φτάσει στο Ίλιον και τον Άγιο Νικόλαο.

Επίσης, στα άμεσα σχέδια είναι η επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη και Περισσό, το οποίο θα κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και αναζητείται η χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επεκτάσεις προς Πειραιά θα έχουν ολοκληρωθεί το α΄εξάμηνο του 2022, με κάποια καθυστέρηση.

Οι σταθμοί στη Γραμμή 4

Η Γραμμή 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» του μετρό περιλαμβάνει τέσσερις νέους σταθμούς σε κομβικά σημεία του κέντρου (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός) και έχει σκοπό να εξυπηρετήσει πολλές  πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου.

Επίσης, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικούς σταθμούς του μετρό, όπως ο σταθμός στο Σύνταγμα, και να διευκολύνει την πρόσβαση σε πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία κτλ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τη Γραμμή 4 του μετρό θα μετακινούνται καθημερινά περίπου 340.000 επιβάτες, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 τη μέρα.

Στη Γραμμή 4 περιλαμβάνεται επέκταση από το Άλσος Βεΐκου προς Πετρούπολη με έξι σταθμούς, αλλά και επέκταση από τον Ευαγγελισμό προς Ηλιούπολη με τρεις σταθμούς και από Γουδή προς Μαρούσι και Εθνική Οδό με έντεκα σταθμούς.

Διαβάστε ακόμη

Ρότα για έξοδο στις αρχές του 2022 από την ενισχυμένη εποπτεία

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της GasLog με την BlackRock