Να εξασφαλίσει την οικονομική κάλυψη της κόρης του Μαργαρίτας, βάζοντας -στην ουσία- «φρένο» στα έξοδά της και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα στην περιουσία του των εγγονιών του, στοχεύει με τη διαθήκη που άφησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης και πολιτικός, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αφήνει το 30% των εισπράξεων από το έργο του στην κόρη του Μαργαρίτα, την οποία, ωστόσο, δεσμεύει, τόσο για τα πνευματικά δικαιώματα, όσο και για το σπίτι στο Βραχάτι, να μην εκποιήσει ή πουλήσει, ή διαθέσει αλλού.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζει το εισόδημα της Μαργαρίτας έως το τέλος του βίου της και ταυτόχρονα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εγγονιών του στην περιουσία του, διασφαλίζοντας εν πολλοίς το οικονομικό τους μέλλον.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν κατά γράμμα οι επιθυμίες του, ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει διαχειρίστρια της διαθήκης του την προσωπική του γραμματέα από το 1989, Ειρήνη Παρμενίδου.

Οι όροι που θέτει

1) Η Μαργαρίτα να λαμβάνει το 30% των εισπράξεων από τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του, δίχως να έχει άλλο έσοδο από την περιουσία του και δίχως το δικαίωμα της εκποίησης, πώλησης ή εκχώρησης σε τρίτο άτομο.

2) «Δεσμεύει» τόσο τη Μαργαρίτα, όσο και τα εγγόνια του για το σπίτι στο Βραχάτι Κορινθίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει ότι η κόρη του Μαργαρίτα τον διαβεβαίωσε ότι το σπίτι στο Βραχάτι δεν θα πωληθεί ή παραχωρηθεί σε τρίτο πρόσωπο. Ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε επίσης την επιθυμία, αν στο μέλλον προκύψει περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, να ενεργοποιηθεί η απαλλοτρίωση, που διεκόπη από τον ίδιο, από τη Νομαρχία Κορινθίας, προκειμένου να γίνει Μουσείο.

3) «Δεσμεύει» τα εγγόνια του να φροντίσουν και να περιποιηθούν την κόρη του και μητέρα τους Μαργαρίτα, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο protothema