Ελλάδα

Νέα μέτρα: Με ποια έγγραφα ταξιδεύουμε με πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο (vid)

  • newsroom


Πώς ταξιδεύουμε προς τα νησιά - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις, τι πρέπει να ξέρετε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη χώρα μας, όσο και η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επιφέρει αναταραχή τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα κανονικότητα. Ωστόσο, όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών με πλοία, αεροπλάνα κ.τ.λ. γίνονται με ένα συγκεκριμένο πλάνο, την ίδια ώρα που οι εμβολιασμένοι πολίτες απολαμβάνουν τα προνόμια που τους δίνονται.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας

Τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο στα νησιά απαιτούν από τους ταξιδιώτες συγκεκριμένα έγγραφα. Απαραίτητη είναι και η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self tests, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ είναι υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας, με εξαίρεση όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Τι ισχύει για τα ταξίδια με πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Ιουλίου μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησία με πλοία όσοι έχουν:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (έπειτα από παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,
  • συμπληρώση Ερωτηματολογίου Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.
  • οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

2.Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Τι ισχύει για ταξίδι με αεροπλάνο

Για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι επιβάτες να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Οι παραθεριστές να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Διαβάστε ακόμη: 

Cosmote TV: «Ταράζει» τα νερά της Super League – Συζητήσεις με 11 ομάδες

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή εργασίας και παύση μισθού για τους ανεμβολίαστους