Ελλάδα

Nέα τοπικά lockdown, χαλάρωση μετά τις 20 Ιανουαρίου και… αν

  • newsroom


Να «μείνουμε σπίτι» μέχρι τις 20 Γενάρη συνέστησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εκτιμώντας πως ο Ιανουάριος θέλει προσοχή

Ανένδοτοι εμφανίζονται οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων -ακόμη και για τις λίγες ώρες- του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απορρίπτοντας κάθε προοπτική συνάθροισης και έντονης διασκέδασης πέραν του «στενού κύκλου» της οικογένειας.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να καταστήσουν απολύτως σαφές το μέγεθος της ανησυχίας τους για πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες εμφανίζονται συστηματικά τις τελευταίες ώρες ως «αρνητές» του ρεβεγιόν, παροτρύνοντας τους πολίτες να μην παρασυρθούν από το εορταστικό κλίμα τα φετινά Χριστούγεννα.

«Δεν υπάρχει ρεβεγιόν»

 Στην κατεύθυνση αυτή, την… ετυμολογία επιστράτευσε από πλευράς του ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, προκειμένου να προειδοποιήσει για τυχόν συνέπειες της εορταστικής καταστρατήγησης των μέτρων τους πολίτες. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η λέξη ρεβεγιόν προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει δυνατός ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού, επισήμανε ο κ. Γώγος, για να συμπεράνει ότι εξαιτίας αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση-μεσημεριανό τραπέζι και σε καμία περίπτωση ολονυχτία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής χαρακτήρισε «τετελεσμένο γεγονός» τα 9 άτομα στο ρεβεγιόν, αλλά προέτρεψε τους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, να περιοριστούν σε μικρότερο αριθμό συνδαιτημόνων. «Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Από 21 Γενάρη και μετά…

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, να «μείνουμε σπίτι» μέχρι τις 20 Γενάρη συνέστησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εκτιμώντας πως ο Ιανουάριος θέλει προσοχή. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές -πλην της Κοζάνης και της Δυτικής Αττικής, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

H πανδημία «λυγίζει» και την αγορά ακινήτων – Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Στα άκρα η μετοχική σύγκρουση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Πού οδηγούνται τώρα οι εξελίξεις

Ξενοδόχοι σε νευρική κρίση: Πρωϊνό και γαλοπούλα… στο κρεβάτι στους λιγοστούς πελάτες