Χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν ακόμη αντικαταστήσει το παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητας με το νέο μπορούν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς τέθηκε σε ισχύ νέα ρύθμιση που παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησής του για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες. Η πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση για την έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιών εμπιστοσύνης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μεταβατικής περιόδου έως την πλήρη αντικατάσταση των παλαιών εγγράφων.
Η απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και ξεκαθαρίζει ότι η παράταση αφορά μόνο τις συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες και όχι τη συνολική διάρκεια ισχύος των παλιών ταυτοτήτων.
Τι ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό
Η παράταση δεν μεταβάλλει το καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή από τις 3 Αυγούστου για τα διεθνή ταξίδια. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, το παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο για μετακινήσεις στο εξωτερικό.
Όσοι πρόκειται να αναχωρήσουν από τη χώρα θα πρέπει να διαθέτουν είτε τη νέα αστυνομική ταυτότητα είτε έγκυρο διαβατήριο, καθώς τα παλαιά δελτία δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά για τη διέλευση των συνόρων.
Οι συναλλαγές στο εσωτερικό συνεχίζονται κανονικά
Για τις συναλλαγές εντός της χώρας δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν. Οι παλιές ταυτότητες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας και να γίνονται δεκτές στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασής τους.
Η οριστική απόσυρση των παλαιών δελτίων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2027, δίνοντας στους πολίτες επιπλέον χρόνο για να προγραμματίσουν την έκδοση της νέας ταυτότητας χωρίς πίεση.
Η μεταβατική περίοδος κρίθηκε απαραίτητη, ώστε η αντικατάσταση των παλαιών εγγράφων να εξελιχθεί ομαλά σε ολόκληρη τη χώρα και να αποφευχθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ποιες ταυτότητες καλύπτονται από τη ρύθμιση
Η παράταση αφορά τα παλαιού τύπου δελτία αστυνομικής ταυτότητας στα οποία τα στοιχεία του κατόχου, και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Τα συγκεκριμένα έγγραφα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τις προβλεπόμενες ηλεκτρονικές διαδικασίες έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2027.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα δελτία ταυτότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και παραμένουν σε ισχύ.
Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίζεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες εγγράφων θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις προβλεπόμενες ψηφιακές υπηρεσίες έως την ολοκλήρωση της μετάβασης στο νέο σύστημα ταυτοποίησης, χωρίς να επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων.
Διαβάστε ακόμη
Τουρισμός για Ολους: Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε επιδότηση έως 600 ευρώ για διακοπές
Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί: Πώς θα γίνουν οι οργανωμένες επεκτάσεις
Ευρώπη: Τα φωτοβολταϊκά χωρίς αποθήκευση εκτοξεύουν τις τιμές ρεύματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.