Φιλόδοξες καινοτομίες με κατεύθυνση την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των 105 άρθρων του υπουργείου Δικαιοσύνης για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το νομοσχέδιο παρουσίασαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πάνου Αλεξανδρή.

Το επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένονται οι αντιδράσεις τόσο των δικαστικών Ενώσεων όσο και του δικηγορικού κόσμου.

Μεταξύ των τροποποιήσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο και αφορά την αυστηροποίηση των ποινών είναι ότι θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος οποίος παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και προκαλεί βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο. Ακόμη, όλα τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση όπως ισχύει σήμερα. Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται το πολυσυζητημένο θέμα της απιστίας και ειδικά στον τομέα των Τραπεζών, η απάτη, η υπεξαίρεση, και η τοκογλυφία. Ακόμη, αυτεπάγγελτη θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση διατροφής στα διαζευγμένα ζευγάρια.

Ειδικότερα, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πληθώρα αλλαγών που επέρχονται στο Ποινικό Κώδικα με βασικούς άξονες την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών και ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους, την εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας, την αισθητή μείωση των αναβολών και την επιβολή αναβολόσημου από 80 έως 200 ευρώ όταν οι αναβολές οφείλονται στο δικηγόρο κ.λπ., περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ποινή για την απόπειρα βιασμού που είναι σήμερα τα 8 έτη, ανέρχεται πλέον στα 20 έτη, ενώ θα εκτίεται πλέον μέρος των μικρών ποινών, ανάλογα με το ύψος της επιβληθείσας ποινής, αλλά πάντως ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών θα εκτίονται πραγματικά σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Ακόμη, αυξάνεται η πρόσκαιρη κάθειρξη από τα 15 στα 20 έτη για τα εγκλήματα που έχουν μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, η εξ΄ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς από το πλαίσιο ποινής 1-5 έτη αυστηροποιείται και ανέρχεται σε πλαίσιο 3-5 έτη), ενώ ακόμη, προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr