«Το σύστημα παρακολούθησης του ασθενούς από τη στιγμή που θα εμφανίζεται σε ένα νοσοκομείο, που θέτουμε σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες στον «Ευαγγελισμό» θα αλλάξει κυριολεκτικά τα πάντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη συζήτηση με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Υγείας που διοργανώνουν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «η δραστική αναμόρφωση του ΕΣΥ ήταν μία από τις τρεις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που όταν ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν την εικόνα του ΕΣΥ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης και για τις υποδομές και για τις απολαβές γιατρών, τονίζοντας τη σημασία της ανακαίνισης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Επίσης ο πρωθυπουργός επέμεινε για την αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας ότι «πολύ σύντομα θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μία μονάδα υγείας πως ήταν η εμπειρία τους, αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε».
«Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε»
«Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν βελτιωθεί. Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε. Προτεραιοποιούμε και αντιμετωπίζουμε τις αντιδράσεις. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή και στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Άκουσα την κυρία Διαμαντοπούλου, είναι άδικο να υπάρχουν γενικοί αφορισμοί. Ναι, θέλω να φτάσω στο σημείο που συγκεκριμένα ποσά μπορούν να δοθούν ως επιβράβευση στους γιατρούς με διαφανή διαδικασία. Έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση πολλά χρόνια. Είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, και άλλο ένα να επιβραβεύσεις αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε να τους επιβραβεύσουμε. Μετράει και η αναγνώριση, από τους πολίτες, όπως βλέπεις στο εξωτερικό «ο γιατρός του μήνα» κλπ. Αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επιβράβευσης συνολικής.
«Κουβαλάμε παθογένειες δεκαετιών – Πρέπει να μετράμε, εκεί η τεχνολογία βοηθά»
«Κουβαλάμε παθογένειες δεκαετιών. Πρέπει να μετράμε, εκεί η τεχνολογία βοηθά. Το My Health App μας έδειξε ανθρώπους να γράφουν επισκέψεις, να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες και δεν πρέπει ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το κρίσιμο είναι να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα»
«Τα Επείγοντα είναι ένα ζήτημα προσφοράς/ζήτησης. Πρέπει να δουλέψουμε και στο να μειώσουμε τη ζήτηση, να μην πηγαίνει τόσο εύκολα στο νοσοκομείο και να αυξήσουμε την προσφορά, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν δώσει ανακούφιση στον τομέα αυτόν. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, να μεταφέρουμε εκεί περιστατικά, αυτό θα δώσει ανακούφιση. Έχουν περιοριστεί τα περιστατικά με ράντζα. Ένα παράδειγμα που έχουμε πρόβλημα είναι το Αττικό, εργαζόμαστε για να το περιορίσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις που διαχειρίζονται και την ψυχολογία του ασθενούς. Να έχουμε εξειδικευμένες νοσηλεύτριες που διαχειρίζονται τον ασθενή, παίρνουν ένα κομμάτι του άγχους. Εκεί υπάρχει προτεραιποίηση, τριάζ και ο γιατρός διαλέγει πιο περιστατικό είναι πιο σημαντικό. Στόχος δηλαδή να προσέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ασθενεί που πηγαίνει στο ΕΣΥ. Παντού στον κόσμο έχει καθυστερήσεις και αναμονή στις εφημερίες.»
«Σκοπός να εντοπίσουμε πού υπάρχουν οι ελλείψεις»
«Πρέπει να δούμε την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια μέσα από μία πιο ευρεία έννοια, για μία χώρα. Είναι μόνο τα drones, ή είναι και οι υποδομές αντιμετώπισης έκτακτων καταστροφών. Θα το δούμε άμεσα.» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε προσλάβει 500 τραυματιοφορείς, θα πάνε στις εφημερίες. Η δυνατότητα να προσθέσουμε τεχνολογικές λύσεις, θα αναμορφώσουν πλήρως την εμπειρία του ασθενούς. Τέλος, αξιολόγηση. Υπάρχει οριζόντια αξιολόγηση και σε λίγο καιρό θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς μόλις βγαίνουν από μία δομή υγείας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακόμη όπως τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στο να προσελκύουμε τους καλύτερους ιατρούς. Αύριο θα είμαι στο ΚΑΤ, να δούμε τα νέα ΤΕΠ, είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάνουμε δράσεις σε προληπτικό επίπεδο και έχουν καθολική αποδοχή. Το ελληνικό κράτος οργανωμένα για πρώτη φορά ενημερώνει πολίτες για προληπτικές εξετάσεις. Με τον κ. Κοντοβοηνήσιος έχουμε εργαστεί στενά για το προληπτικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κάνουμε 500.000 χειρουργεία και κάνουμε δύο εκατ. χειρουργεία τον χρόνο.»
«Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές»
Ποιο είναι το ενδιαφέρον σήμερα για τις ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές; Το ερώτημα είναι αν το ΕΣΥ μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές, σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης για Τέμπη: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
Αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Όλοι έχουμε καταλάβει πια, τι πήγε να συμβεί -και σταματώ εδώ.
Τσιφτσής: Το κράτος ως εργοδότης δεν είναι αξιόπιστος, αλλάζει το καθεστώς των εργαζομένων που διορίζονται
Το κράτος ως εργοδότης δεν είναι αξιόπιστος, αλλάζει το καθεστώς των εργαζομένων που διορίζονται. Ξεκινάς στο Ρίο και γυρνάς γύρω γύρω για να καλύψεις κενά. Προφανώς τότε, να πάει κάποιος στην Κύπρο, μιλούν ελληνικά, πληρώνουν καλά, το κλίμα είναι σαν της Κρήτης. Θέλουμε το ΕΣΥ να είναι εργοδότης αντίστοιχος με του εμπορίου. Για τους νοσηλευτές είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Κοντοβουνήσιος: Η απόφαση επιστροφής στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολη, χρειάζονται κίνητρα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα

Ολοκληρώθηκε το τέταρτο πάνελ με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους Χρήστο Κοντοβουνήσιο, Συντονιστή Διευθυντή Χειρουργικής, Β’ Χειρουργικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και Δημήτριο Τσιφτσή, Συντονιστή Διευθυντή, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.
Διαβάστε ακόμη:
Τέλη κυκλοφορίας: 10.000 έως 30.000 ευρώ «διόδια» από 30 Σεπτεμβρίου
Ταμείο Aνάκαμψης: Aποκαλυπτήρια για το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα