(upd) Για τις προκλήσεις στη Δημόσια Υγεία μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.

Δείτε εδώ Live

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μίλησε στο πάνελ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας» στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως το σύστημα υγείας της χώρας μας κουβαλά πολλές παθογένειες του παρελθόντος όπως ελλείψεις προσωπικού. «Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας» σημείωσε. Παράλληλα έκανε αναφορά σε περιστατικά όπου ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας τονίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπιστούν.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας σημείωσε πως «έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό». Στην συνέχεια αποκάλυψε πως «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Μιλώντας δε για την Τεχνητή Νοημοσύνη επεσήμανε πως είναι ένα εργαλείο που θα εξοικονομήσει στους γιατρούς χρόνο προς όφελος των ασθενών, αλλά ξεκαθάρισε πως για να γίνει αυτό χρειάζονται δεδομένα. «Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα» τόνισε και αναφέρθηκε επίσης και στα βήματα που ήδη γίνονται όπως το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο.

Η σημασία της πρόληψης και υγιεινού τρόπου ζωής για να είμαστε καλά στα επόμενα χρόνια

Η σημασία της πρόληψης και υγιεινού τρόπου ζωής για να είμαστε καλά στα επόμενα χρόνια. Η αντίληψη της υγείας μας πρέπει να αλλάξει με δεδομένο τη συνεχή γήρανση του πληθυσμού. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό π.χ. ακόμα και τα wearables. Αλλάζουν τις συμπεριφορές, οι άνθρωποι παρακολουθούν τον ύπνο τους, τον χρόνο άθλησης κ.ο.κ. Μπορούμε να έχουμε καλές υπηρεσίες τηλε-ιατρικής, σημαντική προσθήκη για ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές όπως νησιά. Μπορούμε να στέλνουμε φάρμακα με drones και το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στην συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. SMS για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».

Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτές υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη». Αναφερόμενος δε και στην αξιοποίηση των δεδομένων, είπε επίσης πως «αν τροφοδοτήσουμε έναν αλγόριθμο με δεδομένα, οι διαγνώσεις θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Έτσι και στις περιπτώσεις αυτισμού. Γιατρός, τεχνολογία και καλύτερη ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς, με αυτά μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη επανάσταση», ξεκαθάρισε.

Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις απολαβές αλλά και με την πεποίθηση ότι η χώρα κινείται προς στην καλή κατεύθυνση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια το brain drain να γίνει brain gain λέγοντας πως οι δύο επιστήμονες που μιλούν μαζί του, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό βρίσκοντας δουλειές και ευκαιρίες.

«Φυσικά οι αποδοχές δεν είναι όπως σε άλλες χώρες αλλά γίνονται σημαντικά βήματα», είπε λέγοντας πως το brain drain αντιστρέφεται. Όπως είπε δε, ειδικά στην τεχνολογία, μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα λαμβάνουν πολλά βιογραφικά Ελλήνων που θέλουν να γυρίσουν πίσω. «Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις απολαβές αλλά και με την πεποίθηση ότι η χώρα κινείται προς στην καλή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ανάγκη και στα Πανεπιστήμια να δοθεί έμφαση σε τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την σκοτεινή πλευρά της η οποία υφίσταται

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στον νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έρχεται στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας πως είναι αντικείμενο έντονης διαβούλευσης. «Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την σκοτεινή πλευρά της, η οποία υφίσταται», είπε και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς δρόμους που ακολούθησαν Κίνα και ΗΠΑ από την ΕΕ αναφορικά με το GDPR.

«Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις συζητήσεις μόνο με το τι αφορά στην χώρα μας αλλά συνδιαμορφώνει προτάσεις. Θυμίζω το Ψηφιακό Πιστοποιητικό που ήταν μία ελληνική πρόταση και υιοθετήθηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, «πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της επαφής των παιδιών και των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει σύνδεσή τους με την ψυχική υγεία, πρέπει να το δούμε αυτό. Απαγορεύουμε έως τα 18; Δεν θα γίνει; Θα πρέπει να παρέμβουμε στην καρδιά του αλγορίθμου και το πώς αντιμετωπίζουν αυτές οι πλατφόρμες τα ίδια τα παιδιά».

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

«Δεν θεωρώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ποτέ τον γιατρό, τον ανθρώπινο παράγοντα. Έχει κάνει άλματα την τελευταία δεκαετία, έχει δυνατότητες να επεξεργάζεται διάφορους τύπους δεδομένων όπως εικόνα ή ανθρώπινη ομιλία. Για να την εφαρμόσουμε με αξιόπιστο τρόπο στην ιατρική, πρέπει οι τεχνολογίες της να περάσουν από στάδια κλινικής δοκιμής. Στην Ελλάδα δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή η χώρα σχεδιάζει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Σε εμάς παρουσιάζεται μια ευκαιρία να τον φτιάξουμε με εναρμονισμένο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό καθώς και τα συστήματα που υποστηρίζουν την αποθήκευση αυτής της πληροφορίας. Πολύ σημαντικός είναι ο τομέας της Γενετικής για την ταχύτερη ανίχνευση θεραπειών και την αντικαρκινική θεραπεία». Η AI π.χ. μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία απόφασης για μια εξέταση ή έναρξη θεραπείας. Αλλά χρειάζεται να μπορούν να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της. Δεν μπορούμε να γλιτώσουμε την κλινική μελέτη. Είναι απαραίτητη, είπε ο κ. Δασκαλάκης κατά την ομιλία του.

Πρέπει όλοι να μπορούν να επιμορφωθούν για τις τεχνολογικές καινοτομίες που αφορούν τον τομέα τους ώστε να τις αξιοποιούν στην εργασία τους

«Μια πρόταση της επιτροπής μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη χώρα αφορά τη χαρτογράφηση των πηγών δεδομένων, τη συλλογή και οργάνωσή τους, ώστε να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Πρέπει όλοι να μπορούν να επιμορφωθούν για τις τεχνολογικές καινοτομίες που αφορούν τον τομέα τους ώστε να τις αξιοποιούν στην εργασία τους», είπε ακόμα ο κ. Δασκαλάκης.

Μιχάλης Μπλέτσας: Οι ψηφιακοί φάκελοι μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη

O Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

«Οι ψηφιακοί φάκελοι μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. «Κουμπώνουν» σε προγράμματα όπως το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον Καρκίνο του Μαστού. Επιτρέπει τον διαχωρισμό των ασθενών σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Είναι σημαντικό γιατί προστατεύονται οι γυναίκες από αχρείαστη ακτινοβολία. Ένα τέτοιο εργαλείο επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε χρειάζεται η επανεξέταση», είπε ο κ. Μπλέτσας.

Μιχάλης Μπλέτσας: To ζήτημα είναι η αναβάθμιση του Λυκείου

Το επίπεδο των μαθητών του λυκείου που εισάγονται στις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών δεν καταφέρνουν να αποφοιτήσουν. Επομένως το ζήτημα είναι η αναβάθμιση του Λυκείου.

Τάσος Καραμήτσος, Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβάστε ακόμη

EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)

Περικοπές έως 50% στην πράσινη ενέργεια… για να γλιτώσουμε το blackout

ΑΒΑΞ: Πλησιάζει το μισό δισ. η αξία του χαρτοφυλακίου σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και μαρίνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ