Για μια επιχείρηση, η ομαδική ασφάλιση είναι και αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο ελκυστικού και θετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενδυνάμωση του κύρους και του καλού «ονόματος» της επιχείρησης. Ο συγκεκριμένος κλάδος καταγράφει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και παρά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας τελευταία που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε αναθεώρηση των παροχών τους προς τους εργαζόμενους, η εταιρική ομαδική ασφάλιση ακολουθεί μία σταθερή ή ακόμα και ανοδική πορεία.

Την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία οι εταιρίες που παρείχαν ομαδική ασφάλιση στο προσωπικό τους, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλίστρων κατά την ετήσια ανανέωση του ασφαλιστηρίου τους. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι με την λήξη των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ήταν πρωτοφανής η χρήση των ομαδικών ασφαλιστηρίων ζωής από τους ασφαλισμένους-εργαζομένους. Aπό την πλευρά των εργαζομένων η ομαδική ασφάλιση συμπληρώνει τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης ενισχύοντας έμμεσα το εισόδημα ενός μισθωτού.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, διανύει μία περίοδο δοκιμασιών και δέχεται συνεχείς απειλές ενώ παρά το υψηλό της κόστος, αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Συνθήκες σαν κι αυτές, σε συνδυασμό με την ανάγκη ευελιξίας και παροχής κινήτρων στον εργασιακό χώρο, όπως αυτός διαμορφώνεται στην ελληνική πραγματικότητα, έχουν οδηγήσει στην ευρεία εφαρμογή της ομαδικής ασφάλισης προσωπικού μίας επιχείρησης.

Οι συνηθέστερες καλύψεις στην ομαδική ασφάλιση υγείας και προστασίας είναι

Καλύψεις προστασίας

  • Η μόνιμη ολική ανικανότητα από ασθένεια ή ατύχημα, σε περίπτωση που συμβεί στον εργαζόμενο κάτι σοβαρό, που δεν του επιτρέπει να εργαστεί.
  • Η προστασία πρόσκαιρης ανικανότητας από ασθένεια ή ατύχημα, η οποία ενεργοποιείται σε περίπτωση μιας μη μόνιμης ιατρικής κατάστασης, στην οποία θα λείψει από τον οργανισμό ο εργαζόμενος ή το μέλος του συλλόγου ή του ιδρύματος.
  • Η ασφάλιση ζωής, που συμπεριλαμβάνει θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Επιδοματικές παροχές προστασίας

  • Το επίδομα σοβαρών ασθενειών, δηλαδή το χρηματικό βοήθημα σε περίπτωση διάγνωσης σοβαρής ασθένειας.
  • Το χειρουργικό επίδομα ή νοσοκομειακό επίδομα.
  • Τα επιδόματα φυσιολογικού τοκετού, καισαρικής τομής, ακόμα και αποβολής, για τις περιπτώσεις κυοφορίας.

Παροχές υγείας

  • Τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην ομαδική ασφάλιση, κατά κύριο λόγο συμπεριλαμβάνει κάλυψη εξόδων με ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο που καλύπτει π.χ. έξοδα για δωμάτιο και τροφή, αμοιβές χειρουργού, αμοιβές αναισθησιολόγου, αποκλειστική νοσοκόμα κ.α.
  • Την εξωνοσοκομειακή παροχή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα φυσικοθεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις και διάφορες άλλες θεραπείες όπως βελονισμό κ.α.

Τι δεν καλύπτει;

Η ομαδική ασφάλιση υγείας και προστασίας συνήθως δεν αποζημιώνει:

  • Θεραπείες ψυχικών και πνευματικών διαταραχών
  • Αυτοτραυματισμούς
  • Αισθητικές η πλαστικές εγχειρήσεις
  • Θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης

Κατά περίπτωση και για κάθε ασφαλιστική εταιρεία μπορούν να υπάρξουν και περισσότερες εξαιρέσεις στην ομαδική ασφάλιση υγείας και προστασίας. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε το γεγονός ότι σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να καλυφθούν και οι προϋπάρχουσες παθήσεις, που ενδεχομένως να υπάρχουν στην ομάδα, υπό προϋποθέσεις.

Τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης αποζημιώνουν με δύο τρόπους, με απευθείας αποπληρωμή και με αποζημίωση δηλαδή ο πολίτης πληρώνει το κόστος και με τα έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα να προσκομίσει, στην συνέχεια αποζημιώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το κόστος της ομαδικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις εξαρτάται από τι επιλέγει η διοίκηση για τους εργαζόμενους της. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ένας καταλυτικός παράγοντας διαμόρφωσης του κόστους είναι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων και πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως η εφαρμογή απαλλαγών για να μπορέσει να διατηρηθεί ένα κόστος μακροχρόνια, όχι πολύ υψηλό σαν επιχείρηση ή οργανισμός.

‘Έτσι λοιπόν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη σωστή επιλογή ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Χρειάζεται εμπειρία, τεχνογνωσία και βεβαίως πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες στην ασφαλιστική αγορά επιλογές. Για να σχεδιαστεί και αξιοποιηθεί έτσι όσο το δυνατόν καλύτερα,  ένα ομαδικό ασφαλιστήριο το οποίο είναι ένα ακόμα κίνητρο προς τους εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη 

Έρχεται πλέγμα μέτρων για την προστασία της στεγαστικής πίστης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι πρατηριούχοι ζητούν επιδότηση της τιμής στην αντλία (vids)

Market Pass 2023: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές – Ποιοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τα χρήματα (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ