Ανοδος των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αναμένεται στις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και συγκρατημένη πτώση σε συγκεκριμένες σχολές Περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν εφέτος για πρώτη φορά.

Ωστόσο η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί και από τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την ΚΕΕ για την οποία υπάρχουν ήδη δύο τάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρώτον, τα θέματα που θα τεθούν να είναι σε γενικές γραμμές βατά για το σύνολο των υποψηφίων, με δεδομένο ότι τη χρονιά που ολοκληρώθηκε υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας και οι μαθητές είναι ήδη ταλαιπωρημένοι και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα θέμα υψηλότερου δείκτη δυσκολίας προκειμένου να αναδειχθούν οι άριστοι από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Η δεύτερη τάση είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων να είναι υψηλότερος ώστε σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το επίπεδο των επιδόσεων των υποψηφίων που θα καταφέρουν να εισαχθούν να είναι πιο βελτιωμένο και να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και το επίπεδο σπουδών των Πανεπιστημίων. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν θα πρέπει τα θέματα που θα δοθούν να δυσκολέψουν στον υπέρτατο βαθμό τους υποψηφίους αλλά να είναι κλιμακούμενης δυσκολίας.

To νέο σύστημα εκπομπής των θεμάτων με την επωνυμία Sam έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές λειτουργίες με όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Όπως λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής «έχουν ήδη γίνει δοκιμαστικά με το νέο σύστημα εκπομπής των θεμάτων που είναι αδιάβλητο στο έπακρο και γρηγορότερο».

Εχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τα βαθμολογικά κέντρα ενώ η προσέλευση σε όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών θα γίνεται με χρήση μάσκας και self test. Οπως εξηγεί ο κ. Κοπτσής τα σελφ τεστ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται δύο τρεις ημέρες νωρίτερα, ώστε αν βρεθεί θετικός ο υποψήφιος να υπάρχει ικανό χρονικό διάστημα για επαναληπτικό τεστ.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο protothema