Αυλαία θέλει να ρίξει -σταδιακά, από το 2022- η κυβέρνηση στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, εάν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Κλειδί» για τις παρεμβάσεις θα είναι η ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά και η δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της «άσκησης» -θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο- θα διαφανούν τα περιθώρια παρεμβάσεων στον συμπληρωματικό φόρο από το επόμενο έτος. Αυτό, βέβαια, σε συνδυασμό με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Με την κατάργηση του φόρου θα καταστεί πιο δίκαιη η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα στηριχθούν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που καταβάλλουν ετησίως διπλό φόρο ακινήτων.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων περιοχών -που μέχρι τώρα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας- μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο και να ανοίξει τον δρόμο για μείωση και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται υπέρμετρα για την ακίνητη περιουσία τους.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ενώ και στους κόλπους των θεσμών έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ, έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο.

«Ανάσα» στη μεσαία τάξη

Όπως εκτιμάται, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαίας τάξης -σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ. Περισσότερο ωφελημένοι, όμως, θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

Παραδείγματα

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος αξίας 400.000 ευρώ καλείται να πληρώσει έξτρα συμπληρωματικό φόρο 375 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης με ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος συμπληρωματικό φόρο που ανέρχεται σε 875 ευρώ.
  • Iδιοκτήτης που διαθέτει τέσσερα διαμερίσματα συνολικής αξίας 600.000 ευρώ πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο που ανέρχεται σε 1.475 ευρώ.
  • Ενας ιδιοκτήτης ακινήτων με συνολικά αξία λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο που ανέρχεται σε περίπου 11.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Ποια άρση lockdown: Για ποιες παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπέρασαν τις 100 χιλ. ευρώ

Τηλεργασία: Τι θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι (ΚΥΑ)