Πρόκειται για σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο στόχο την άνοδο του ακαδημαϊκού επιπέδου των φοιτητών. Στόχος είναι να εκλείψουν φαινόμενα φοιτητών που εισάγονταν σε σχολές με βαθμούς 3, 4, 5, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας μάλιστα καταγραφεί και ακραίες περιπτώσεις εισαγωγής με… μονάδα.

Eάν ίσχυε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) πέρσι, τότε αυτή θα διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 8.000 μόρια δηλαδή το 8. Φέτος αναμένεται πάντως περίπου 25.000-30.000 υποψήφιοι να μην περάσουν τις… πύλες εισαγωγής των ΑΕΙ, λόγω του βαθμολογικού «κόφτη», που θα αποκλείσει τους υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Από την πλευρά τους τα ΑΕΙ, όρισαν ως ποσοστό που θα καθορίσει τις βάσεις εισαγωγής τους το 1,20 (το υψηλότερο βαθμολογικό όριο) στις σχολές υψηλής ζήτησης και το 0,80 (το χαμηλότερο βαθμολογικό όριο) στις σχολές περιορισμένης ζήτησης και σε πολλά τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

Οι βαθμολογίες

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται λοιπόν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν το «φράγμα» των φετινών βαθμολογιών, ο κ. Φλωρόπουλος. διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» θυμίζει ότι το 2020 η μέση βαθμολογία ανά επιστημονικό πεδίο ήταν:

  • για το 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, 11,1,
  • για το 2οεπιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, 11,44,
  • για το 3οεπιστημονικό πεδίο, των Ιατρικών Επιστημών, 11,56
  • και για το 4ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, 9,81.

Κατ’ επέκταση και εάν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο εφαρμοζόταν πέρυσι, θα είχαμε τα παρα κάτω βαθμολογικά «εισιτήρια» για τους υποψηφίους των πανεπιστημίων:

Στο 1ο πεδίο 11,1 x 0,80 (που όρισαν τα ΑΕΙ χρησιμοποιώντας το κατώτατο ποσοστό συντελεστή ) , η βάση θα ήταν το 8,88, στο 2ο πεδίο 11,44×0,80, άρα βάση το 9,152, στο3ο πεδίο 11,56 x 0,80, άρα βάση το 9,248,και στο 4ο πεδίο 9,81 Χ 0,80 άρα βάση το 7,848.

Έτσι προκύπτει ότι η κατώτερη βάση που θα διαμορφωνόταν θα ήταν στο 4ο επιστημονικό πεδίο και η ποιο χαμηλόβαθμη σχολή θα απαιτούσε λίγο κάτω από 8.000 μόρια.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ (από 0,80 έως 1,20).

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μαθητές κάθε χρόνο, είναι να προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα, ενώ η φετινή μείωση της ύλης που έχει ανακοινωθεί, δεν αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τους υποψήφιους.

Περικοπή ύλης στις προαγωγικές

«Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρειαστεί προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας, είτε πρόκειται για τυχόν τροποποιήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις είτε για την παράταση του έτους είτε για την περικοπή της ύλης – στην οποία, όσον αφορά τις Πανελλαδικές, έχουμε ήδη προβεί, προκειμένου να στηρίξουμε τους υποψηφίους μας που δοκιμάζονται διπλά εξαιτίας του κορονοϊού, είπε η Υπουργός Παιδείας.

Το σύστημα των φετινών εξετάσεων

Από φέτος  το σύστημα εξετάσεων είναι ενιαίο και θα αφορά όλους τους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι η χρονιά ήταν μεταβατική και έτσι υπήρχαν υποψήφιοι που έδιναν με το «παλαιό» και άλλοι που έδιναν με το «νέο» σύστημα. Φέτος ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους μαθητές λόγω της πανδημίας αφού προετοιμάζονται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς κλειστά μέχρι… νεωτέρας.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή που προωθείται είναι ο αριθμός των εισακτέων και η θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Συγκεκριμένα η ΕΒΕ θα διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Ο μέσος αυτός όρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που θα έχει αποφασιστεί από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και θα στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής θα πρέπει βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, το οποίο θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση θα καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου έπειτα από πρόταση της κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, η οποία θα εκδίδεται εντός εντός δύο μηνών από τον καθορισμό της ελάχιστης και μέγιστης τιμής από το υπουργείο. Το σύνολο των συντελεστών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων, θα συγκεντρώνεται σε μία Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, προβλέπονται τα εξής:

Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].
Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).
Έτσι, για παράδειγμα εάν ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20 και ένα τμήμα έχει ορίσει το ποσοστό Χ% στο 90%, τότε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για το εν λόγω τμήμα θα είναι το 10,8.

Σε περίπτωση που κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν θα καθορίσει τον εν λόγω συντελεστή, ο καθορισμός του θα γίνεται από το υπουργείο.

Στην περίπτωση που κάποια τμήματα εντάσσονται σε περισσότερα του ενός Επιστημονικά Πεδία, θα λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος μεταξύ των Πεδίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς «οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Διαβάστε ακόμη:

Αποκάλυψη Observer : Στο φως η επιταγή των £4.000 του Λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα

Πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ – Ποιοι πάνε ταμείο

Χρηστάκης: Τα φιλόδοξα σχέδια της HP στην Ελλάδα του ψηφιακού μετασχηματισμού