Τις πιθανότητες Long Covid πολλαπλασιάζει η ψυχολογική δυσφορία από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ανησυχία, το στρες και η μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άσθμα και άλλες συμπεριφορές ή προβλήματα υγείας.

Για να προσδιορίσουν το αντίκτυπο από τα συμπτώματα της ψυχικής σφαίρας πριν από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS0-CoV-2 στην ανάπτυξη μακράς COVID-19, οι ερευνητές συγκέντρωσαν περισσότερους από 54.000 εθελοντές από τον Απρίλιο του 2020, στους οποίους ζήτησαν να αναφέρουν τις εκδηλώσεις της ψυχικής τους δυσφορίας. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οπότε πάνω από 3.000 συμμετέχοντες είχαν νοσήσει με COVID-19, οι ερευνητές τους ρώτησαν σχετικά με τα συμπτώματα της COVID-19 και τη διάρκειά τους.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξαν ότι, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή, τα άτομα με επιβαρυμένη ψυχική υγεία πριν την COVID-19 είχαν 32%-46% μεγαλύτερο κίνδυνο για Long COVID και 15%-51% περισσότερες πιθανότητες δυσκολιών στην καθημερινότητα λόγω της κατάστασης αυτής.

«Μας εξέπληξε το πόσο έντονα η ψυχολογική δυσφορία πριν από μια λοίμωξη COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μακράς COVID» δήλωσε η Siwen Wang, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής T.H. Chan και επικεφαλής της μελέτης. «Η σχέση της με την ανάπτυξη μακράς COVID ήταν ισχυρότερη μάλιστα από ό,τι οι οργανικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», πρόσθεσε.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ψυχολογικών μεταβλητών αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μακρά COVID19 και την αναστάτωση της καθημερινής ζωής εξαιτίας αυτής», δήλωσε την πλευρά της η Andrea Roberts, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Chan και κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο JAMA Psychiatry, σημειώνοντας την ανάγκη μέριμνας για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr