Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια θα κάνουμε Πάσχα τόσο κοντά στην κανονικότητα, είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Open.

“Αυτή τη στιγμή, η πανδημία έχει μπει σε μία διαφορετική φάση, ωστόσο δεν πρέπει επ΄ ουδενί να δίνεται η εικόνα ότι την αφήνουμε πίσω. Έχουμε μία μετάλλαξη  με μεγάλη μεταδοτικότητα, άρα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και παραμένει υψηλός. Όμως, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει η ίδια πίεση που προκαλούσαν οι προηγούμενες μεταλλάξεις, κυρίως όσον αφορά τις βαριές νοσηλείες. Στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, καθώς πλέον τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και όλα τα non Covid περιστατικά” σημείωσε.

Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός είναι ο εξής: Αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και με βασική ημερομηνία κάποια στις αρχές Μαΐου-θα πάμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων.

Η όποια αποκλιμάκωση υπάρξει το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί στο σύνολό της διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ως προς το φθινόπωρο. Ενδεχομένως και με την ίδια μετάλλαξη, την “Όμικρον”, δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη με νέα παραλλαγή, ακριβώς επειδή θα μπαίνουμε πάλι στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση.

Το πιστοποιητικό συνεχίζει να ισχύει κανονικά, αλλά η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και σε άλλους χώρους θα επανεξεταστεί από το Μάιο.

Μετά από δυο χρόνια θα έχουμε κανονικό Πάσχα χωρίς περιορισμούς, εκτός από αυτούς που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι και ο Επιτάφιος θα ακολουθηθεί και στις Εκκλησίες όλα θα είναι κανονικά με τους όρους που υπάρχουν. Προφανέστατα θα υπάρξει σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά μετά από δυο χρόνια θα είναι ένα Πάσχα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα.

Δεν μπορεί κάποιος να συκοφαντεί γιατρούς

“Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βλέπουμε μία προσπάθεια να μετατοπιστούν ευθύνες ή να συκοφαντηθούν -και κυρίως σε αυτό στέκομαι- γιατροί, νοσηλευτές και το Νοσοκομείο Παίδων. Ως Υπουργός Υγείας δεν μπορώ να το παρακολουθώ. Συνεπώς, επειδή πρέπει να λειτουργήσουμε με πλήρη νομική ορθότητα, θα αναζητήσουμε τα ακριβή στοιχεία, ό,τι έχει ειπωθεί και καταγραφεί στην απολογία. Κάποιος έχει δικαίωμα στην απολογία του να πει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν μπορεί να συκοφαντεί ανθρώπους, πόσο μάλλον ένα ολόκληρο νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή διενεργείται έρευνα από τις ανακριτικές αρχές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία όλων των οργάνων του Νοσοκομείου, προκειμένου να βοηθηθεί αυτή η έρευνα και δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια ότι σε μία τέτοια εγκληματική ενέργεια παρεμβαίνει παράγοντας που έχει να κάνει με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό είπε αναφερόμενος στην υπόθεση της Πάτρας.

Αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στο ΓΝΘ “Παπανικολάου. Γίνεται η διερεύνηση να δούμε τι συνέβη και δεν αποκλείουμε τίποτα. Η Πυροσβεστική θα ολοκληρώσει το έργο της και τότε θα δούμε τις συνθήκες εκδήλωσης της φωτιάς και αν υπάρχει υπεύθυνος.

Ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία γιατί ήταν μέσα ασθενείς με Covid, οι οποίοι υποστηρίζονταν με high flow, δηλαδή με πολύ οξυγόνο. Πέρα από την κατάσβεση, αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα, γιατί δεν μπορούσαν να μείνουν για πολύ χωρίς οξυγόνο. Ευτυχώς, υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας- δωρεά της Επιτροπής 2021- οπότε μεταφέρθηκαν εκεί άμεσα οι ασθενείς” σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Κουμπενάς στο Newmoney: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Σιαμίδης Α.Ε: Η εταιρεία που ντύνει τους στρατούς της Δύσης – Μια ελληνική ιστορία επιτυχίας

Αυτό είναι το…«άτυχο» Lucky του Καλογρίτσα – Περιμένει αγοραστή στη μαρίνα Ζέας (pics)