Ελλάδα

Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί των προνοιακών δομών

  • newsroom


Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών - Ενας στους τέσσερις εργαζομένους στο ΕΣΥ, πλην ιατρών, δεν έχει εμβολιαστεί - Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα απόλυσης -και μάλιστα άνευ αποζημίωσης- του εργαζομένου που μετά την αναστολή δεν εμβολιάζεται

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας. Την ίδια στιγμή, η σχετική προθεσμία έχει σχεδόν εκπνεύσει για τους εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου όσοι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τη λοίμωξη COVID-19 θα τεθούν εκτός της εργασίας τους «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τιςΜονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων(ΜΦΗ), έχουν διαμορφωθεί μονάδες δύο εμβολιαστικών ταχυτήτων. Στις ιδιωτικές η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων φτάνει στο 93%, ενώ σε αυτές που υπάγονται στις μητροπόλεις ή σε ενορίες οι εργαζόμενοι (όπως και οι φιλοξενούμενοι) είναι κυρίως ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιο Προσαλίκα, «οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι συνιστούν έναν πυρήνα που εμμένει στον μη εμβολιασμό είτε για ιατρικούς λόγους, είτε εκ πεποιθήσεως, είτε από φόβο. Η αναπλήρωσή τους είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού – και δη έμπειρου. Πρόβλημα βεβαίως αποτελεί και το βαρύ πρόστιμο που επικρέμαται βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για τις ΜΦΗ που απασχολούν μη εμβολιασμένο άτομο. Είναι 50.000 ευρώ η πρώτη παράβαση, 200.000 η δεύτερη κατά τον σχετικό έλεγχο και προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά για απασχόληση μη εμβολιασμένου εργαζομένου».

 Στις δημόσιες προνοιακές δομές, που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, είναι εμβολιασμένοι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων. Κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, προϋπόθεση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. «Οσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους πρέπει να κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η δυνατότητα δεν έχει δοθεί στους εργαζομένους, δεν μπορεί να τεθούν σε αναστολή», αναφέρει. Οι συγκεκριμένες υγειονομικές επιτροπές πρέπει να συσταθούν σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και θα εξετάζουν τα αιτήματα όλων των εργαζομένων από δομές υγείας και πρόνοιας. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη Επιτροπές είχαν συσταθεί στην Αττική και στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.

Διαβάστε ακόμη

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Alfa Wood: Το «όνειρο ζωής» που εξελίχθηκε σε εφιάλτη (pics)

ΑΣΕΠ: 823 προσλήψεις μόνιμες θέσεις εργασίας