Ελλάδα

Self test: Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

  • newsroom


Προτεραιότητα έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί - H διαδικασία και τι γίνεται αν βγει θετικό αποτέλεσμα

Τα self test σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 2 Απριλίου, για την πορεία του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε ότι θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Τετάρτη 7 Απριλίου, ενώ θα τα λάβουν πρώτα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί επαρκώς περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έδωσε σαφείς διευκρινίσεις και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Αρχικά θα δοθούν σε ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή σε μαθητές Λυκείων και στους εκπαιδευτικούς και ύστερα σε παραγωγικές ηλικίες 18 έως 64 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Kαι συνέχισε: «Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς».

Tι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ – απασχόλησης κάθε χρόνο μέχρι το 2026

Eπίδομα 400 ευρώ: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι μετά τις αλλαγές (vid)

Eλλάκτωρ: Νέα γενική συνέλευση στις 22/4 – Σφοδρή σύγκρουση για την αναβολή (upd)

Απόρρητο Απόρρητο