Τα επόμενα βήματα του σχεδίου επιβίωσης κοινωνίας και οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊου περιγράφει ο  Κυριάκος Μητσοτάκηςστην Βουλή ανακοινώνοντας παράλληλα νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατική ευαισθησία και τη λογοδοσία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. Τόνισε δε ότι η ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα θα είναι η τελευταία και το κοινοβούλιο θα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.  Όπως είπε η κυβέρνηση έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή: την προστασία της υγείας παρά το τεράστιο κόστος για την οικονομία. Δαπανήθηκαν πολλοί πόροι και τώρα περνάμε σταδιακά στην επόμενη φάση.

Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές, πρωτόγνωρες, παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε η χώρα απαλλάχτηκε από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ οι τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στην ΕΚΤ για φθηνότερο δανεισμό. Παράλληλα υπήρξαν διευκολύνσεις για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο υγείας θα είναι εν μέρει και το διαβατήριο για την ανάκαμψη. Όπως είπε η Ελλάδα θα διαθέσει 24 δισ. συνολικά για στήριξη των εισοδημάτων και τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η προστασία της απασχόλησης, τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει ισόποσο επίδομα σε όλους τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσε εκ του ασφαλούς σε σχέδια στήριξης της οικονομίας αλλά δεν έγινε συγκεκριμένη. Λέει «ξοδέψετε αλλά δεν λέει σε ποιους. Ποτίζετε ένα δέντρο που δεν υπάρχει πια: το λεφτόδεντρο. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιτήματα για «επιτάξεις» ιδιωτικών ΜΕΘ ήταν μόνο για εντυπώσεις. Δεν ξεπεράστηκαν οι ανάγκες του ΕΣΥ. Αν το είχαμε κάνει θα είχαμε πληρώσει χωρίς λόγο 7 εκατ. ευρώ.

Παρακολουθείστε την συζήτηση από το κανάλι της Βουλής

Στην συνέχεια τον λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τον επόμενο νομοθετικό οδικό χάρτη με τα 26 νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν εως το τέλος Ιουλίου ενώ θα απαντήσει θεσμικά και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την λειτουργία του κοινοβουλίου εξηγώντας πως η εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, νομοθέτηση μέσω ΠΝΠ- παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα φτάνει στο τέλος της. Παράλληλα, θα απορρίψει τις προτάσεις για την ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων της Βουλής καθώς κρίνεται άστοχη επιλογή εν μέσω πανδημίας αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Άπο την άλλη πλευρά ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κορυφώσει την ακραία αντιπολιτευτική ρητορική που έχει επαναφέρει το κόμμα του το τελευταίο διάστημα κατευθύνοντας τα πυρά προς δύο στόχους. Θα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις συνθήκες περιορισμού που επιβάλλει ο κορονοϊός προκειμένου να νομοθετεί χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συμφέροντα ενώ παράλληλα θα επαναλάβει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας επιδεινώνει την ύφεση και οδηγεί της επιχειρήσεις σε λουκέτα και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναφέρει τις καταγγελίες για τα voucher τηλεκατάρτισης, θα καταγγείλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ήδη συζητείται στην Βουλή ενώ θα ασκήσει σφοδρή κριτική και για τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και στοχεύει στην: επανεκκίνηση της οικονομίας, την λειτουργία του τουρισμού, στην παροχή κινήτρων για προσλήψεις και στην στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα προτείνει την κρατική επιδότηση εργασίας με κάλυψη εως και του 40% των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την κρίση.

Πηγή: protothema.gr