«Συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και ευχόμαστε το φαινόμενο σύντομα να τελειώσει ώστε το νησί να βρει τους φυσιολογικούς του ρυθμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαντορίνη από όπου και βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (7/2). «Είμαι στη Σαντορίνη για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για το ενεργό γεωλογικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Ακούμε με προσοχή τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε επιστημονική εκτίμηση. Να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων νησιών ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. Είναι καλύτερο να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε.», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ πραγματοποίησαν πρώτη στάση στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, όπου έχουν στηθεί σκηνές από την ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια βρέθηκε στο οινοποιείο Santo wines όπου είχε συνάντηση με τους φορείς του νησιού, την ένωση ξενοδόχων και τον εμπορικό σύλλογο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με εργαζομένους του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στη Σαντορίνη στα πλαίσια της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού.

Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ για πύλη διαφυγής στη νότια Σαντορίνη ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης στη σύσκεψη με τους φορείς της Σαντορίνης έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα υποδομών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, μια πρώτη χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ – θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για πιο γρήγορα – ώστε να φτιαχτεί στο νότιο τμήμα του νησιού μια πύλη διαφυγής για να μας καλύπτει σε κάθε σενάριο.

Μητσοτάκης από σύσκεψη με φορείς: Χρέος μας να προστατεύσουμε τη φήμη της Σαντορίνης

Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους φορείς της Σαντορίνης είπε «είμαι εδώ για να πω απόλυτα ότι η πολιτεία είναι κοντά σας. Ένα σοβαρό κράτος πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο με την ευχή να έρθουν τα καλύτερα. Η Σαντορίνη είναι εμβληματικός προορισμός και είναι χρέος να προστατεύσουμε τη φήμη της. Χρειάζεται μια ισορροπία, να είμαστε είμαστε παρόντες και όχι να διακινούνται σενάρια καταστροφής.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εργασίας για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας ενώ έδωσε έμφαση στα ζητήματα των υποδομών κυρίως για την αποφυγή κατολισθήσεων στα πρανή της Καλντέρας.

Δήμαρχος Σαντορίνης: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό

Μετά την εξαιρετική προετοιμασία που έχει γίνει από τον κρατικό μηχανισμό για ενδεχόμενο κίνδυνο, η παρουσία του πρωθυπουργού δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το νησί. Είμαι βέβαιος ότι θα λήξει αισίως αυτή η περίοδος. Έχουμε την βεβαιότητα ότι θα έχουμε δίπλα μας την πολιτεία και για τον κίνδυνο και για την εξέλιξη τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία με τα υπουργεία και την δική του επιμονή να στηρίζει τη Σαντορίνη.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής 

Προληπτικά μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης

Ευρεία σύσκεψη για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, υπό την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη Σαντορίνη.

Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με την έναρξη του φαινομένου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εφαρμόζοντας τις πάγιες οδηγίες για την αντιμετώπιση σεισμικής δραστηριότητας, έλαβε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Ειδικότερα, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο τα εκθέματα έχουν αναδιαταχθεί σε χαμηλότερα ράφια, ενώ έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά υλικά για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση περαιτέρω έντασης του φαινομένου. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στα εκθέματα που φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες, στα μεγάλα αγγεία και στα γλυπτά, τα οποία προστατεύθηκαν καταλλήλως για να περιοριστεί ενδεχόμενος κίνδυνος. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου τα εργαστήρια και οι αποθήκες είναι τακτοποιημένες και προστατευμένες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τα άλλα νησιά, στα οποία η σεισμική δραστηριότητα είναι αισθητή.

Χθες το πρωί κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, υπό τον γγ Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Σαντορίνης, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκθέματα όσο και οι υποδομές στο νησί, προς το παρόν, δεν έχουν υποστεί φθορές ή ζημιές. Παράλληλα, το προσωπικό παραμένει σε διαρκή επιφυλακή για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε μελλοντική σεισμική δραστηριότητα.

Νωρίτερα καταγράφηκε νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Σαντορίνη με το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης να εντοπίζεται στην Οία, ενώ έγινε αισθητός τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αττική. Μάλιστα, προηγήθηκε άλλος ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ με διαφορά 5 λεπτών.

seismos48-santorini

Από τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ προκλήθηκε κατολίσθηση στο Φηροστεφάνι.

 

Τι είναι το τεκτονικό κέρας της Ανύδρου που έχει δραστηριοποιηθεί με τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Απαντήσεις για το αν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης αλλά και εξηγήσεις για το ρήγμα της Ανύδρου που έχει ενεργοποιηθεί έδωσε το πρωί της Παρασκευής η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού, η οποία συμμετείχε και στην επίσημη ενημέρωση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως είπε στην ΕΡΤ «έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο εμείς αποκαλούμε τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο».

Εξηγώντας περισσότερο, η καθηγήτρια είπε ότι «πρόκειται για μια περιοχή που τεμαχίζεται από πολλές μικρότερες ζώνες και γι’ αυτό έχουμε πολλούς μικρούς σεισμούς γιατί κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να εστιάσουμε στη σεισμική δραστηριότητα. Μιλάμε για έντονη σεισμική δραστηριότητα στο βυθό της Σαντορίνης δίπλα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο».

Αφού σημείωσε ότι «έχουμε αναλύσει όλες τις γεωφυσικές καταγραφές από τον Δεκέμβριο του 2024 με γερμανικό ωκεανογραφικό», συνέστησε ψυχραιμία και σεβασμό στους κατοίκους της Σαντορίνης καλώντας τους ειδικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ειδικά για τις αναφορές ότι αναμένεται έκρηξη του Κολούμπο. «Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα που το στηρίζουν αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Μόνο αν συγκρίνεις δεδομένα μέσα από τη διαφυγή των αερίων και των υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα για την ενεργοποίηση των ηφαιστείων», υπογράμμισε. «Η σωστή πληροφόρηση είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους της Σαντορίνης» κατέληξε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.

 Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Ο σεισμός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο. Και στη Σαντορίνη συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα παρά την σχετικά ήσυχη νύχτα. Μέσα σε μισή ώρα το πρωί σημειώθηκαν δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ένας σεισμός 4,3  και ακολούθησε άλλος ένας εντάσεως 4,1 Ρίχτερ.

Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

Εκπρόσωπος τύπου ΥΠΟΙΚ: Όπως κάναμε σε κάθε περίπτωση κρίσεων και φυσικών καταστροφών δεν υπάρχει  περίπτωση να μην στηρίξουμε και τον τελευταίο κάτοικο που έχει πρόβλημα

Υπάρχουν τρεις τρόποι στήριξης: Ο πρώτος είναι με την κρατική αρωγή, το δεύτερο έχει να κάνει με το τέλος ανθεκτικότητας και το τρίτο με έκτακτα μέτρα στήριξης που μια κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σε περίπτωση που υπάρξει πλήγμα στο τουριστικό προϊόν, δήλωσε ο Όμηρος Τσάπαλος.

Διευθυντής Γεωδυναμικού: Υπάρχει επιφύλαξη γιατί δεν ξέρουμε το δυναμικό

«Όλη η ενέργεια που έχει εκλυθεί είναι σαν έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Είχαμε ήσυχη νύχτα, ήταν ένα καλό σημάδι αλλά να μην εφησυχάζουμε γιατί ακόμα γίνονται σσεισμοί. Έχουμε πάει σε μια φάση σταθερότητας που μπορεί να φέρει αποκλιμάκωση. Δεν μας ανησυχεί η ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Καραστάθης.

Λέκκας: Απροσδιόριστο πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Για τρια σενάρια έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στην ΕΡΤ

– ή να έχουμε την ίδια σεισμική δραστηριότητα
– ή να έχουμε έναν σεισμό 5,5-5,7 Ρίχτερ που δεν θα προκαλέσει ζημιές
– ή να έχουμε – με μικρή πιθανότητα – έναν μέγιστο σεισμό 6 Ρίχτερ ενώ στην πρώτη συνεδρίαση λέγαμε για μέγιστο σεισμό 6,2 Ρίχτερ

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr