Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, δεν προκάλεσε μονάχα ανθρώπινες απώλειες –τον τραγικό χαμό δύο νέων παιδιών- και ζημιές στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Η Σμύρνη χτυπήθηκε σφοδρά από τον εγκέλαδο.

Δεκάδες άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ οι τραυματίες έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τους εφτακόσιους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε ταχύτατα διπλωματικά αντανακλαστικά. Επικοινώνησε σχεδόν αμέσως με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Εκτός από τα συλληπητήριά του, εξέφρασε και την πρόθεσή του, η Ελλάδα να συμβάλει τα μέγιστα στη γείτονα χώρα, στη δύσκολη αυτή στιγμή. Στην επικοινωνία του αυτή αναφέρθηκε μέσω και του προσωπικού του λογαριασμού στα σόσιαλ μίντια:

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τις τραγικές απώλειες από τον σεισμό ο οποίος έπληξε και τις δυο χώρες μας. Οποιες κι αν είναι οι διαφορές μας αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται μαζί».

 Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την επικοινωνία, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ανάλογη δήλωση ήρθε και από τον εκπρόσωπο του γραφείου του προέδρου Ερντογαν, ο οποίος με την σειρά του, προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική».

Δημοσιογράφοι -και όχι μόνο- θυμήθηκαν το Φθινόπωρο του 1999 και τους δυο σεισμούς που τότε είχαν πλήξει τις γειτονικές χώρες. Η αμοιβαία στήριξη και αλληλοβοήθεια της εποχής εκείνης είχε, μάλιστα, εμπνεύσει τον όρο «Διπλωματία των Σεισμών». Δύο ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουτο του 1999 ένας ισχυρός σεισμός χτυπάει την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr